Na čínsku ambasádu v Biškeku zaútočil atentátnik

Samovražedný atentátnik zaútočil na čínske veľvyslanectvo v Kirgizsku, do ktorého brány vrazil autom a následne odpálil nálož. Britská televízna stanica BBC informovala, že atentátnik na mieste zahynul a traja pracovníci ambasády sú zranení.

30.08.2016 09:24 , aktualizované: 11:24
Kyrgizsko, polícia, atentát Foto: ,
V Biškeku zasahuje po samovražednom útoku polícia.
debata (8)

K výbuchu došlo okolo 10:00 miestneho času (06:00 SELČ), keď útočník vrazil do brány veľvyslanectva.

Šéf bezpečnosti čínskej ambasády pre lokálnu tlačovú agentúru AKIpress vyhlásil, že medzi zranenými nie je žiaden Číňan, ale všetci majú kirgizské občianstvo. Čína incident označila za extrémistický útok.

Kirgizský vicepremiér Ženiš Razakov miestnym novinárom po incidente povedal: „Iba samotný atentátnik prišiel pri útoku o život. Členovia bezpečnostnej služby sú zranení.“ Podľa informácii kirgizského ministerstva zdravotníctva nikto neutrpel zranenia ohrozujúce život.

Hovorca Štátneho výboru národnej bezpečnosti Rachat Sulajmanov zatiaľ odmietol potvrdiť, že išlo o terorizmus. „Ešte sa nedá jednoznačne tvrdiť, že sa jedná o teroristický útok, príčiny explózie sa stále zisťujú,“ povedal agentúre TASS.

Detonácia bola podľa očitých svedkov natoľko silná, že bola počuť prakticky zo všetkých štvrtí Biškeku. Budova veľvyslanectve i domy v jeho okolí utrpeli značné škody. Kusy automobilu útočníka výbuch rozmetal do vzdialenosti 200 až 300 metrov.

Zamestnanci zastupiteľského úradu boli po incidente evakuovaní a oblasť okolo čínskej ambasády, ktorá sa nachádza v južnej časti kirgizskej metropoly, polícia izolovala.

Kirgizsko je chudobná, prevažne moslimská krajina so šiestimi miliónmi obyvateľov. Je bežné, že v tomto štáte sú zadržiavaní islamisti podozriví zo spojenia s radikálnou organizáciou Islamský štát, ktorý získava nových bojovníkov aj v strednej Ázii. V oblasti pôsobí aj militantná proti-čínska ujgurská skupina. V roku 2014 kirgizská pohraničná stráž zabila 11 domnelých členov tejto organizácie, ktorí ilegálne prekročili čínsko-kirgizskú hranicu.

V roku 1998 Kirgizsko ako prvá z niekdajších stredoázijských sovietskych republík vstúpil do Svetovej obchodnej organizácie (WTO), čím sa stal aj regionálnym centrom obchodu s Čínou.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #samovražedný atentát #kirgizsko