Nemecká vláda sa nebude dištancovať od rezolúcie o arménskej genocíde

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert poprel informácie o tom, že by sa kabinet chcel dištancovať od arménskej rezolúcie prijatej parlamentom.

02.09.2016 11:51 , aktualizované: 13:49
merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (27)

Nič také mu podľa neho neprináleží. Zároveň ale poznamenal, že rezolúcia o genocíde Arménov je nezáväzná. Údajne zvažovaný krok vlády mal podľa magazínu Spiegel viesť k zlepšeniu vzťahov s Ankarou, ktoré sú najhoršie za desiatky rokov. Správy o ňom vzbudili medzi nemeckými politikmi pobúrenie.

O nejakom dištancovaní nemôže byť podľa Seiberta v žiadnom prípade reč. „Nemecký Spolkový snem má právo a možnosť vyjadriť sa ku každej téme,“ uviedol Seibert. „Vláde neprislúcha pliesť sa do záležitostí iného ústavou daného orgánu,“ myslí si.

Hovorca vlády ale zároveň na tlačovej konferencii urobil presne taký krok, ktorý Spiegel predpovedal, a síce, že zdôraznil právnu nezáväznosť parlamentnej rezolúcie. Ako nezáväznú ju hodnotí aj sám Spolkový snem, podotkol. Pre tureckú stranu bolo podľa Seiberta dôležité, aby sa vyjasnilo, ako je rezolúcia právne v Nemecku vnímaná. Či turecká strana v poslednej dobe pri bilaterálnych rokovaniach priamo vzniesla požiadavku na určitú formu dištancie, nechcel potvrdiť.

Informácie magazínu hovorili aj o tom, že Ankara nemeckým poslancom za takýto krok umožní znovu návštevu nemeckých vojakov na základni v tureckom Incirliku. Či to tak skutočne bude, sa ešte len ukáže. Seibert ale poznamenal, že Berlín chce v nasadení svojich vojakov v Turecku pokračovať a že k tomu patrí aj možnosť poslaneckých návštev.

Kancelárka Angela Merkelová aj minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier za rezolúciou parlamentu podľa svojich hovorcov stoja. Júnového hlasovania sa ani jeden z nich nezúčastnil.

Nemecký parlament rezolúciu o tom, že masakry Arménov Osmanskou ríšou počas prvej svetovej vojny boli genocídou, prijal všetkými hlasmi prítomných poslancov s výnimkou jediného začiatkom júna. Turecko sa považuje za nástupnícky štát Osmanskej ríše a na rezolúciu reagovalo pobúrene. Ankara povolala svojho veľvyslanca z Berlína na konzultácie a obmedzila návštevy nemeckých činiteľov u vojakov Bundeswehru v Turecku, ktorí sa tu podieľajú na boji proti Islamskému štátu.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #Arménsko