Luxemburský minister zahraničia žiada vylúčenie Maďarska z EÚ

Luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn požaduje vylúčenie Maďarska z Európskej únie. S utečencami podľa neho krajina zaobchádza skoro horšie ako so zvieratami.

13.09.2016 09:48 , aktualizované: 16:50
debata (162)

Nie príliš diplomatické vyjadrenie šéfa luxemburskej diplomacie priniesol nemecký denník Die Welt. Asselborn Maďarsko aj ďalšie krajiny strednej Európy za ich prístup k migrácii kritizuje opakovane. Takúto požiadavku však ešte nevzniesol.

„Nemôžeme akceptovať, že sú masívne porušované základné hodnoty Európskej únie. Keď niekto ako Maďarsko stavia ploty proti utečencom pred vojnou alebo keď porušuje slobodu tlače a nezávislosť justície, mal by byť prechodne alebo v prípade nutnosti navždy vylúčený z EÚ,“ vyjadril sa Asselborn len niekoľko dní pred bratislavským summitom únie.

Európska únia podľa luxemburského ministra zahraničia nemôže takéto správanie tolerovať a vylúčenie Maďarska je jedinou možnosťou, ako ochrániť hodnoty a súdržnosť EÚ. Asselborn sa vyslovil tiež za to, aby pre pozastavenie členstva niektorej z krajín dvadsaťosmičky nebola do budúcna potrebná jednomyseľnosť, ale len väčšinové rozhodnutie.

Minister zahraničia druhej najmenšej krajiny Európskej únie kritikou na adresu krajín višegrádskej štvorky rozhodne nešetrí. V máji napríklad nemeckému denníku Aachener Nachrichten povedal, že pri niektorých výrokoch skupiny dostáva záchvaty.

O maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi zase zhruba pred rokom povedal, že by sa mal hanbiť. „Je to muž, ktorý toho v Maďarsku veľa zničil, ale zničil toho aj veľa s ohľadom na hodnoty Európskej únie,“ poznamenal vtedy.

Asselbornove výroky vyvolali negatívne reakcie kolegov v EU

Asselborn si za svoje ostré výroky voči Maďarsku a za návrh na jeho vylúčenia z Európskej únie vyslúžil odmietavé reakcie maďarského, rakúskeho a nemeckého kolegu. Péter Szijjártó Luxemburčana označil za bezvýznamného politika, Sebastian Kurz vyjadrenie označil za „málo prínosné“ a Frank-Walter Steinmeier povedal, že Asselbornovo stanovisko nezdieľa. Odmietol ho aj český prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka.

„Povýšenecký a frustrovaný“ Asselborn „sa už dávno sám vylúčil z radov politikov, ktorých možno brať vážne“, povedal v Budapešti podľa agentúry MTI v prvej reakcii šéf maďarskej diplomacie Szijjártó.

Rakúsky minister Kurz podľa agentúry APA vo Viedni zdôraznil, že v únii musí byť možná „tvrdá diskusia“, ale odkazovať partnerovi cez médiá, že s ním už nechcem byť, „spoločnej veci nič neprináša“. Je potrebná úcta, aby nebol projekt mierovej Európy ohrozený, dodal.

„Toto nie je pozícia dohodnutá v Európe,“ povedal v lotyšskej metropole Rige šéf nemeckej diplomacie Steinmeier, aj keď vraj môže pri pohľade na Maďarsko chápať, že „niektorí v Európe strácajú trpezlivosť“. „Osobne teraz nezastávam názor, že by sme mali niektorému z členských štátov ukazovať dvere,“ povedal minister.

Analytik Paul Ivan z bruselského Strediska európskej politiky (EPC) považuje slová luxemburského ministra za veľmi nešťastné. „Ale tiež maďarská odpoveď je krátkozraká. Je smutné, že môžeme sledovať dialóg medzi dvoma členskými štátmi, ktorý má túto podobu,“ povedal Ivan.

V únii existuje procedúra umožňujúca dočasne zbaviť členskú krajinu hlasovacích práv v Rade EÚ, pripomenul. Maďarska sa však tento postup netýka; v jeho rámci Európska komisia teraz vedie dialóg s Varšavou pre postup poľskej vlády voči ústavnému súdu.

Vo vzťahu k Maďarsku podľa Ivana znela kritika v súvislosti s migráciou. „Ale mám dojem, že v posledných mesiacoch je to EÚ, ktorá sa posúva smerom k niektorým maďarským opatreniam než naopak,“ poznamenal.

Celý spor tak podľa analytika len zbytočne zvyšuje hladinu nespokojnosti a konfliktov v Európe v čase, keď by krajiny mali naopak spolupracovať.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Jean Asselborn