Labouristov ďalej vedie Corbyn. K neúspechu?

Britská Labouristická strana má staronového lídra. Predstaviteľ jej ľavicového krídla a predseda Jeremy Corbyn si poľahky poradil s vyzývateľom poslancom Owenom Smithom. Získal 61,8 percenta hlasov.

26.09.2016 10:00
Jeremy Corbyn, labouristi Foto:
Predseda labouristov Jeremy Corbyn.
debata (1)

Corbyn môže byť spokojný aj s tým, že vôbec nestráca na popularite. Naopak. Pred rokom, keď ho po prvý raz zvolili, dostal 59,5 percenta hlasov.

Lídrom sa pritom stal Corbyn vlani v podstate náhodu. Po neúspechu vo voľbách odstúpil vtedajší šéf labouristov Ed Miliband. Corbyna do boja o post nového predsedu nominovali s tým, že mal byť ako predstaviteľ ľavicovej platformy oživením diskusie. No do kresla lídra ho vytiahli nadšení aktivisti, ktorí mu pomohli aj teraz.

Corbyn, predtým ako sa stal predsedom strany, nezastával žiadnu dôležitú funkciu u labouristov a neraz v parlamente hlasoval proti nim. Jeho úspech do istej miery odráža znechutenie ľudí z tradičných strán a hľadanie alternatív.

Corbynove názory majú často blízko k radikálnej ľavici, medzi jeho blízkymi spolupracovníkmi sú ľudia, ktorí obhajujú Stalina či Severnú Kóreu.

Po víťazstve vo voľbách však Corbyn apeloval na jednotu strany. "Sme rovnaká labouristická rodina. Všetci sa musíme sústrediť na to, aby sme porazili konzervatívcov,“ vyhlásil. "Máme viac spoločného, ako toho, čo nás rozdeľuje,“ tvrdí Corbyn, ktorý sa chce okrem iného sústrediť na boj s úspornými opatreniami.

Hľadanie jednoty však nebude jednoduché. Výzvy na Corbynovo odstúpenie spustilo aj júnové referendum o vystúpení Británie z EÚ. Podľa mnohých kritikov sa predseda labouristov zapájal do kampane za zotrvanie v EÚ vlažne. Teraz však Corbyn tvrdí, že si neželá tvrdý brexit, lebo by to poškodilo priemysel.

"Vo všeobecnosti sa dá povedať, že Corbynovo víťazstvo neukončí konflikt v strane. Skôr sa vojna u labouristov ešte viac rozhorí,“ reagoval pre Pravdu politológ Christopher Raymond z Kráľovskej univerzity v Belfaste.

"Labouristi sa v dohľadnej budúcnosti budú hýbať Corbynovým smerom. Keď sa mu však nebude dariť v prieskumoch, konflikt v strane bude ešte horší, a to ju poškodí v očiach verejnosti,“ predpovedá Raymond.

Podľa posledného prieskumu organizácie YouGov pre denník Times by dnes volilo konzervatívcov premiérky Teresy Mayovej 39 percent Britov. Labouristov pod vedením Corbyna 30 percent.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #labouristi #Jeremy Corbyn