Hurikán Matthew si na Haiti vyžiadal najmenej 842 obetí

Na 842 stúpol počet obetí hurikánu Matthew, ktorý v piatok zasiahol Haiti. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

07.10.2016 07:15 , aktualizované: 19:43
Hurikán Matthew, Haiti, hurikán, zničená... Foto: ,
V najväčšom meste Haiti, v Jeremie, je zničených 80 percent budov.
debata (2)

Väčšinu obetí a zranených na Haiti hlásia z miest a dedín na južnom pobreží. Mnohých ľudí usmrtili padajúce stromy, vetrom unášané predmety alebo rozvodnené rieky. Podľa úradov v provincii Sud živel zrovnal so zemou alebo poškodil 30 000 domov. V meste Jérémie je zničených 80 percent budov.

Podľa úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí sa na Haiti v núdzi ocitlo 350 000 ľudí. Podľa hovorkyne Amerického Červeného kríža Suzy DeFrancisovej je momentálne prioritou sfunkčnenie telefónnej siete a distribúcia pomoci pre obyvateľstvo. V obave pred vypuknutím epidémie cholery začne Červený kríž s distribúciou tabliet na čistenie vody.

Stred hurikánu Matthew sa momentálne nachádza približne 56 kilometrov severo-severovýchodne od floridského Mysu Canaveral. Hurikán nebezpečnej tretej kategórie sprevádza vietor s rýchlosťou 193 kilometrov za hodinu. Stav ohrozenia už v súvislosti s búrkou vyhlásili v amerických štátoch Georgia, Južná a Severná Karolína.

Obama vyhlásil stav ohrozenia aj v Južnej Karolíne

Americký prezident Barack Obama dnes v súvislosti s hurikánom Matthew vyhlásil stav ohrozenia aj v štáte Južná Karolína ležiacom na atlantickom pobreží USA. Rovnaké opatrenie platí od štvrtka i v štáte Florida.

Ako informovala agentúra AP, Obama v noci na piatok (SELČ) absolvoval telefonické rozhovory s guvernérmi štátov na juhovýchode USA ohrozených hurikánom. Ide o Floridu, Georgiu a Severnú i Južnú Karolínu.

Ak sa naplnia obavy o smere pohybu a sile hurikánu, bude z tejto oblasti potrebné evakuovať vyše dva milióny ľudí. Obama preto vyzval tamojšie obyvateľstvo, aby rešpektovalo pokyny úradov. Na svoju vládu zasa apeloval, aby zaujala „čo najviac proaktívny postoj“.

Obama v rozhovore s guvernérmi potvrdil pripravenosť federálnej vlády uvoľniť z federálnych zdrojov finančné rezervy, aby jednotlivé štáty Únie mohli adekvátne reagovať na vývoj situácie s hurikánom.

Federálna agentúra pre mimoriadne situácie (FEMA) spustila špeciálnu mobilnú aplikáciu, ktorá obyvateľom v núdzi pomôže nájsť vopred pripravené úkryty so zásobou jedla, vody a liekov. Doteraz si hurikán Matthew pri prechode karibskou oblasťou – cez Kubu, Haiti, Dominikánsku republiku a Bahamy – vyžiadal najmenej 112 ľudí, pričom väčšina z nich prišla o život na Haiti.

Predpokladá sa, že v piatok by Matthew mohol udrieť na pobreží Floridy. Americká meteorologická služba informovala, že Matthew zosilnel na hurikán štvrtej kategórie – druhej najvyššej podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice.

V súvislosti s hurikánom bolo vo štvrtok a dnes na Floride zrušených vyše 3 000 letov. Rušia sa tam aj plavby lodí a vlakové spojenia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Haiti #Hurikán Matthew