Na Lomonosovovej univerzite spustili projekt Veľkí Rusi

Vyrozprávať príbehy ľudí, ktorí zmenili osud Ruska, je cieľom vyučujúcich a študentov Moskovskej štátnej Lomonosovovej univerzity (MGU). Vo vydavateľstve denníka Komsomoľskaja pravda začala v týchto dňoch vychádzať séria kníh nazvaná Velikije umy Rossiji (Veľkí Rusi). Do série sú a budú zaradené životopisy vedcov, objavy ktorých do dnešných dní ovplyvňujú rozvoj ľudstva.

12.10.2016 15:45
Moskva, Rusko, rieka Moskva, čln, loďka, Kremeľ Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (5)

Séria kníh o najvýznamnejších Rusoch v dejinách ľudstva je podľa portálu pravda.ru koncipovaná ako vedecko-osvetová práca. Zároveň ide o historické podanie životov významných osobností, ich osudov, tvorby a výskumnej činnosti.

Ako ďalej uvádza portál, prvým z vedcov, ktorému sa venovali v projekte, je Michail Vasiľjevič Lomonosov. „Najprebádanejší a zároveň najzáhadnejší vedec, okolo ktorého existuje množstvo mýtov a legiend,“ konštatuje autor článku.

Autorkou životopisnej knihy o Lomonosovovi je vedúca Katedry dejín a práva v domácich médiách na Fakulte žurnalistiky MGU Oľga Minajevová. Zároveň je aj kurátorkou celého projektu, stála aj pri jeho zrode.

Unikátnosť projektu spočíva v tom, že autormi publikácií sú nielen vyučujúci, ale aj študenti. Knihy sa v najbližších dňoch dostanú do predaja. Okrem toho sa publikácie majú stať aj učebným materiálom pre najväčšie ruské univerzity, okrem MGU aj pre Sankt-Peterburskú štátnu univerzitu (SPBGU) a Tomskú štátnu univerzitu (TSU).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Lomonosovova univerzita