Moskva: Je to hysterická rusofóbia

To čo vidíme v posledných dňoch, nie je ničím iným, ako pokusom silou obsadiť Aleppo, ktoré je dnes obkľúčené, tvrdil v stredu o situácii vo voľakedy najväčšom sýrskom meste John Kirby, hovorca ministerstva zahraničných vecí USA.

13.10.2016 09:03
Sýria, Dará, obeť Foto:
Jedna z desiato civilných obetí najnovšieho útoku islamských teroristov v juhosýrskom mesta Dará.
debata (195)

Ide o súčasť pokračujúcich verbálnych protiruských útokov. Ich súčasťou je najnovšie aj obvinenie Moskvy z dielne britského šéfa diplomacie Borisa Johnsona. V súvislosti s bombardovaním sýrskeho strategického mesta vyjadril „údiv“ nad tým, že pred ruským veľvyslanectvom v Londýne sa ešte stále nekonajú protiruské demonštrácie.

„Ide o hysterickú rusofóbiu,“ reagovalo v stredu ruské ministerstvo obrany na útoky stále postrádajúce konkrétne dôkazy.

„Pán Johnson, ukážte, ako tvrdíte, existujúce verejne dostupné snímky potvrdzujúce ruské bombardovanie,“ vyzval hovorca armády Igor Konašenkov šéfa britskej diplomacie v súvislosti s obvinením, podľa ktorého aj likvidácia humanitárneho konvoja OSN na ceste smrti Castello je dielom ruských bombardérov.

Ako pripomína portál Politpuzzle, Johnson a hlavne Kirby v širšom kontexte viac ako päťročnej občianskej vojny akosi pozabudli, že je to pravidelná sýrska armáda, ktorá v konkrétnom prípade Aleppa sa pokúša oslobodiť mesto od jeho skutočných okupantov z teroristického Islamského štátu a Frontu an Nusrá. Ozbrojencov, ktorí bránia tisícom civilistov opustiť mesto cez humanitárne priechody ponúkané Damaskom. Následne rukojemníci teroristov slúžia ako živé štíty. Bomby tak zabíjajú aj nevinných ľudí a pre islamských radikálov a ich sponzorov poskytujú „dôkaz brutality“ sýrsko-ruského tandemu a dokonca, ako konštatovali v úvodníku britské noviny Time, jeho „aktérov čaká niečo ako Norimberský proces“.

„Bašar Asad je však stále zákonne zvoleným sýrskym prezidentom a svet dnes zatiaľ nepozná druhého legitímne zvoleného sýrskeho lídra. Aj vládne jednotky sú jedinou legitímnou silou bojujúcou proti pokusom tzv. demokratov odstrániť súčasnú vládnu moc v Damasku,“ oponuje aj portál Politpuzzle.

Medzi kritikmi politického hazardovania nielen formou verbálnych protiruských útokov a následne aj možných vojenských americko-ruských stretov je aj Ralph Peters, analytik konzervatívnej americkej televíznej spravodajskej stanice Fox News. Podľa neho Washington nie je pripravený na konflikt s Moskvou. Konkrétne v sýrskom nebi v prípade bezletovej zóny, ako to žiada aj Hillary Clintonová, prezidentská kandidátka za Demokratickú stranu.

„Mohlo to byť efektívne pred štyrmi rokmi, ale prezident Obama sa dlho nevedel rozhodnúť. A dnes sa ani nepokúša eliminovať sýrske letectvo, aby sa tak vyhol konfliktu s Moskvou,“ sumarizuje situáciu Peters, plukovník vojenského spravodajstva v zálohe.

Varovný prst dvíha aj už spomínaný Time. „Žiaden z politikov nesmie predkladať podobné návrhy (bezletová zóna – pozn. red.), ak nie je pripravený na nečakanú eskaláciu konfliktu, ktorý môže vyústiť do totálnej vojny s Ruskom v prípade kolízie vojenského letectva NATO a Ruska v sýrskom nebi,“ upozorňujú britské noviny.

© Autorské práva vyhradené

195 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Boris Johnson #Aleppo