Vyšetrovatelia pripravujú exhumáciu Lecha Kaczyńského

Telo bývalého poľského prezidenta Lecha Kaczyńského bude jedným z prvých, ktoré chcú poľskí vyšetrovatelia exhumovať v rámci vyšetrovania tragickej leteckej katastrofy pri ruskom Smolensku v roku 2010. Poľskému servera Onet to dnes povedal Kaczyńského brat Jaroslaw, vodca vládnej strany právo a spravodlivosť (PiS).

15.10.2016 17:21
Poľsko, smútok, tragédia Foto:
V troskách lietadla Tu-154 neďaleko ruského Smolenska zahynul v roku 2010 aj poľský prezident Lech Kaczynski.
debata (35)

Zámer exhumovať všetky obete leteckého nešťastia, pri ktorom zahynul Lech Kaczyński so svojou manželkou, šéf centrálnej banky, armádny velitelia a niekoľko poslancov, ohlásili vyšetrovatelia tento rok v júni. Opätovné skúmanie doteraz nezpopelnených pozostatkov sa má uskutočniť v rámci vyšetrovania, či pád vládneho lietadla nebol atentátom na hlavu štátu.

„S rozhodnutím o exhumáciách súhlasím. V prípade môjho brata sme už rokovali o termíne. Bude to jedna z prvých, ak nie úplne prvá exhumácia,“ konštatoval Jaroslaw Kaczyński.

Poľskí prokurátori už informovali pozostalých o tom, že exhumácia nespopelnených obetí je nevyhnutná pre rekonštrukciu priebehu katastrofy. Prokuratúra sa tiež odvoláva na to, že po nešťastí bolo v Rusku niekoľko obetí chybne identifikovaných, a tak je nutné preskúmať všetky pozostatky.

Hypotéza sprisahania hlboko rozdeľuje poľskú politickú scénu. Kým vyšetrovanie vedené za predchádzajúcej liberálnej vlády dospelo k záveru o chybe pilotov, teraz vládnuca konzervatívna a euroskeptická PiS tvrdí, že skazu a smrť mohol spôsobiť výbuch na palube. Katastrofa podľa PiS poslúžila Moskve, ktorá údajne dôkazy o príčinách nešťastia zadržiava.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #letecká havária #smolensk #Lech Kaczyński