Sobotka a Babiš vo voľbách do Senátu pohoreli

Jasným víťazom tohtoročných volieb do českého Senátu sa stali ľudovci. Hnutiu ANO ministra financií Andreja Babiša sa síce podarilo dostať do druhého kola najviac kandidátov, väčšinu z nich však voliči do Senátu neposlali.

17.10.2016 08:39
Sobotka, Babiš Foto: ,
Český premiér a šéf sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka, ako aj šéf hnutia ANO a minister financií Andrej Babiš nemajú po senátnych voľbách dôvod na radosť.
debata (6)

Víkendové voľby boli porážkou aj pre sociálnych demokratov. Hoci v hornej komore českého parlamentu zostanú najsilnejšou stranou, vo voľbách do tretiny Senátu získali len dve kreslá.

Druhé kolo volieb 27 nových senátorov poznačila historicky najnižšia účasť, hlasovalo len vyše 15 percent voličov. V Senáte si po voľbách polepšia ľudovci, ktorí získali deväť kresiel. Fiasko, naopak, utrpeli sociálni demokrati, ktorí uspeli len v dvoch obvodoch. Voliči zároveň pribrzdili vzostup hnutia ANO, do Senátu sa napokon dostali len traja z ich 14 kandidátov, ktorí uspeli v prvom kole. Tri kreslá má ODS, k porazeným patrí aj TOP 09, ktorá podobne ako ČSSD získala dve.

Porážku utrpeli aj niektorí známi politici. Za sociálnych demokratov v hornej komore parlamentu končí jej podpredseda Zdeněk Škromach, ktorý mal ambície kandidovať aj za budúceho prezidenta, ale jeho aktivity na sociálnych sieťach mu zjavne nepomohli. „Možno sa tiež ukázalo, že voliči nepotrebujú, aby politici varili, a zlyhala aj jeho rétorika proti imigrantom, ktorú si zvolil,“ zhodnotil to pre Českú televíziu politológ Milan Znoj z Karlovej univerzity v Prahe. Za sociálnu demokraciu neuspel ani minister priemyslu Jan Mládek, ktorý pred voľbami vyhlásil, že ak neuspeje, vzdá sa kresla ministra. Pre idnes.cz po voľbách potvrdil, že svoj sľub chce dodržať.

Neúspech ČSSD vo voľbách je podľa premiéra Bohuslava Sobotku dôvod na otvorenú diskusiu v strane. Zároveň ho mrzí mimoriadne nízka volebná účasť. „Teraz podľa všetkého zostali doma tí, ktorých kandidát v prvom kole neuspel,“ povedal Sobotka.

Podľa analytikov však nízka účasť môže súvisieť aj so situáciou vnútri ČSSD. „Sociálna demokracia je vnímaná ako strana, v ktorej sú minimálne dve krídla, a tie proti sebe vystupujú. Je to krídlo blízke prezidentovi Milošovi Zemanovi a to, ktoré zostáva verné Sobotkovi. Voliči ČSSD, ktorí k voľbám neprišli, tým môžu dávať najavo, že sa nestotožňujú s jedným alebo s druhým krídlom,“ povedala v Českej televízii Vladimíra Dvořáková z Vysokej školy ekonomickej v Prahe.

Aj podľa komentátora na Aktuálně.cz si sociálni demokrati nemôžu dovoliť zostať roztrhnutou stranou. „Buď pôjde svojou sociálnodemokra­tickou, solidárnou a západnou cestou, alebo cestou zemanovsky populistickou, východnou. Potom však dopadne ako Škromach,“ uviedol v komentári Martin Fendrych. Z jednoznačného víťazstva sa môžu tešiť len ľudovci z KDU-ČSL. „Víťazili osobnosti,“ povedal po voľbách šéf ľudovcov Pavel Bělohrádek. Aj podľa analytičky Dvořákovej ľudovci v senátnych voľbách vyberali kandidátov, ktorí sú vo svojom regióne známi svojimi aktivitami. Šéf opozičnej strany TOP 09 Miroslav Kalousek si zas myslí, že úspechu ľudovcov pomohla aj nízka volebná účasť, pretože ľudovci majú vernú členskú základňu. Ten zároveň varoval, že nízka volebná účasť do istej miery ohrozuje demokraciu.

Pre Babišovo hnutie ANO sú výsledky druhého kola sklamaním. Prvé kolo totiž ANO vyhralo, keď do ďalšieho súboja postúpilo 14 ich kandidátov. Voliči však napokon vybrali len troch z nich a uprednostnili ľudovcov. „Musíme sa ešte veľa učiť a hľadať osobnosti,“ povedal Babiš. Ten však po porážke vo voľbách zároveň začal spochybňovať význam Senátu. Vyhlásil, že Senát je zbytočný, spomaľuje legislatívny proces a je drahý.

Doterajšia vládna koalícia sociálnych demokratov, hnutia ANO a ľudovcov si aj po týchto voľbách udrží v hornej komore ústavnú väčšinu 49 hlasov. Tá je však skôr symbolická, keďže v dolnej komore by koalícia na prijímanie ústavných zmien potrebovala hlasy opozície. O post šéfa Senátu sa chce opäť uchádzať jeho doterajší predseda Milan Štěch z ČSSD, o kreslo podpredsedu budú mať záujem aj Starostovia a nezávislí.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Senát #Bohuslav Sobotka