Ruská tajná služba zadržala ukrajinských diverzantov na Kryme, Kyjev to popiera

Ruská tajná služba FSB vo štvrtok informovala, že v Sevastopole bola zadržaná ďalšia skupina ukrajinských diverzantov. Ukrajinské úrady túto správu označili za výmysel.

10.11.2016 10:26 , aktualizované: 11:07
debata (104)

FSB vo svojom vyhlásení spresnila, že „diverzno-teroristická skupina hlavnej správy rozviedky ministerstva obrany Ukrajiny“ pripravovala záškodnícke činy vo vojenských a strategicky dôležitých objektoch na Krymskom polostrove.

Jej členovia boli zadržaní v stredu v Sevastopole. Pri zásahu boli zhabané výbušné zariadenia veľkej sily, zbrane a strelivo, komunikačná technika, mapy, ako aj nákresy objektov predpokladaných diverzných útokov.

Úrady by mali rozhodnúť o vzatí zadržaných do väzby. Pokračuje aj vyšetrovanie prípadu a zhromažďovanie dôkazových materiálov.

O tom, že sa na Kryme podarilo predísť sérii diverzných útokov, informovala FSB aj v auguste tohto roku. Útoky podľa FSB pripravovala hlavná správa rozviedky ukrajinského ministerstva obrany a ich terčom mali byť životne dôležité články infraštruktúry a zásobovania Krymského polostrova.

Cieľom týchto diverzantov podľa FSB bolo „destabilizovať situáciu v oblasti v čase príprav a konania volieb“. Šlo o septembrové voľby do ruskej Štátnej dumy, ktoré sa na Krymskom polostrove konali prvýkrát od jeho pripojenia k subjektom Ruskej federácie.

Ukrajina označila správu FSB za výmysel

Ukrajinské ministerstvo obrany označilo za výmysel správy ruskej tajnej služby o zadržaní ďalšej skupiny ukrajinských sabotérov na Kryme.

„Hlavná správa rozviedky (GUR) ministerstva obrany Ukrajiny odmieta vyhlásenia FSB o údajnom zadržaní pracovníkov GUR v Sevastopole,“ uvádza sa vo vyhlásení. Informáciu o diverzantoch označilo ukrajinské ministerstvo za výmysel.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #tajná služba #Krym #Sevastopoľ #kríza na Ukrajine