Mesiac pripravil vesmírne divadlo, spln najväčší od roku 1948

Obyvatelia predovšetkým východnej pologule môžu sledovať najväčší spln za takmer 70 rokov, nezvyčajne veľký a jasný Mesiac. Ako však poznamenali experti, nadšenci môžu vidieť takzvaný superspln po zotmení po celom svete v prípade, že to dovolí počasie.

14.11.2016 12:38 , aktualizované: 22:30
BRATISLAVA:Superspln Mesiaca Foto: ,
Pohľad na super Mesiac počas supersplnu nad Bratislavským hradom.
debata (46)

Nezvyčajne veľký a jasný bol Mesiac najlepšie viditeľný, keď nastala noc v Ázii. Postupne sa mohli kochať aj obyvatelia ďalších častí planéty, vrátane Ameriky, Európy a Afriky. Niekde, ako napríklad v Londýne alebo vo Varšave, ale radosť z divadla kazili mraky.

Špecifický jav nastáva, keď je Mesiac v splne a zároveň sa čo najviac priblíži Zemi, ktorú obieha po eliptickej dráhe. Teraz by mal byť od Zeme vzdialený 356 509 kilometrov. Vôbec najjasnejší mal byť o 13:52 SEČ. V podobnej pozícii bol Mesiac naposledy v roku 1948.

Od Indie až po Austráliu sa ľudia pripravili na nevšedný zážitok a snažili sa nájsť čo najlepšie miesto, odkiaľ by mohli superspln pozorovať. Šťastie pri nepriaznivom počasí mali tisíce nedočkavcov, ktorí sa tiesnili na pláži Bronte v Sydney. Mohli zajasať, keď veľký mesačný kotúč aspoň na chvíľu vykukol medzi hustými mrakmi.

Nad nevšedným vzhľadom luny žasli aj obyvatelia Hongkongu alebo napríklad ľudia na obľúbenom indonézskom ostrove Bali. Tam sa radovali najmä surferi, ktorí si užili vĺn silnejšieho prílivu.

Supermesiac nad Gibraltarom.
Mesiac nad oblúkom v meste Saint Louis na...
+9Lietadlo a kolotoč London Eye deň pred...

V Aténach si na supermesiac počkali stovky Grékov a turistov okolo Akropoly. Ich trpezlivosť bola podľa fotografa agentúry AFP odmenená, pretože mraky nad metropolou sa rozpŕchli vo chvíli, keď sa nezvyčajne veľké a žiarivé vesmírne teleso objavilo medzi stĺpmi antického monumentu.

Veľké divadlo zažili Parížania, keď videli Mesiac stúpať nad Eiffelovu vežu, alebo Berlínčania pri Brandenburskej brá­ne.

Nad veľkým Mesiacom šplhajúcim nahor medzi mrakodrapmi onemeli úžasom mnohí Newyorčania. A nemenej očarení boli ľudia vo Washingtone, keď sa luna v mimoriadnom splne vyhupla nad budovu Kapitolu.

Astrológovia v Thajsku však s nezvyklým javom spájajú buď príchod nejakej katastrofy, alebo naopak obrovského šťastia. Jeden z nich, ktorý predpovedal cunami v roku 2004, ktoré v Thajsku a ďalších krajinách zabilo obrovské množstvo ľudí, už varoval, že s priblížením Mesiaca k Zemi „dochádza k prírodným katastrofám“.

Na ďalší superspln si počkáme osemnásť rokov

Unikátny spln Mesiaca, aký nebolo možné na oblohe pozorovať od roku 1948, nie je pre astronómov významným úkazom. Z ich pohľadu sa jednoducho stretol úplnok s časom, keď je Zem k svojmu spolupútnikovi najbližšie. Najbližší superspln bude o 18 rokov.

Mesiac obieha okolo Zeme po dráhe v tvare elipsy, pričom jeho priemerná vzdialenosť je asi 384-tisíc kilometrov. Vzdialiť sa môže najviac na 404-tisíc a priblížiť na 354-tisíc kilometrov.

„Nie je to vec, ktorá by astronómov nejako veľmi zaujímala. Skôr ide o to, že Mesiac je v tomto čase, ak sú priaznivé okolnosti, mimoriadne pekný a jasný. Inak to žiadne dôsledky nemá,“ povedal Ján Svoreň, zástupca riaditeľa Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied. Pretože Mesiac nevyžaruje vlastné svetlo, iba ho odráža zo Slnka, záleží na vzdialenosti, v akej sa od Zeme nachádza. Intenzita jeho jasu klesá so vzdialenosťou, čím je vzdialenejší, tým je menej výrazný, čím je bližšie, tým sa zdá nielen jasnejší, ale aj väčší. Ale to, že je aj väčší, ľudské oko v skutočnosti nepostrehne.

„Je to rozdiel približne 14 percent, a to by si človek nevšimol, ani keby mal dva splny vedľa seba. A už vôbec nie tak, že pred mesiacom ste videli spln, a ten sa vám zdá menší ako teraz. Zmena vo veľkosti sa dá zmerať, ale ľudské oko to nepostrehne. Všimne si však jas, Mesiac je v tejto pozícii mimoriadne jasný,“ vysvetlil Ján Svoreň.

Zmena v intenzite jasu v čase supersplnu dosahuje až 30 percent v porovnaní s časom, keď je jas Mesiaca najslabší. Pre niektorých ľudí je však tento úkaz znamením, že sa blížia nešťastia, svetové katastrofy, povodne či dokonca ďalšie ničivé cunami, aké bolo v roku 2004. Mesiac ovplyvňuje príliv a odliv morí, čo by to mohlo mať logiku. Astronóm však niečo také rozhodne odmieta.

„Určite to nemôže spôsobiť nejaké katastrofy alebo príliv, ktorý by mohol ľuďom ublížiť, to môžem zaručiť. Na určitých miestach v Kanade, kde býva rozdiel medzi prílivom a odlivom niekedy až 12 metrov, môže byť teraz vyšší o 15 centimetrov, ale na miestach, kam chodia naši turisti, človek nezbadá žiadny rozdiel. Napríklad v Stredozemnom mori má tento rozdiel robiť 2–3 centimetre,“ dodal Ján Svoreň.

Jasne žiariaci Mesiac môže mať vplyv na náš spánok. Hlavne citlivejší ľudia, ktorí nebudú mať v noci tmu, na akú sú zvyknutí, môžu mať problém so zaspaním. (mk)

46 debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #superspln