Jobbik predloží vlastný návrh o migrantoch

Šéf maďarskej nacionalistickej strany Jobbik v pondelok oznámil, že jeho strana predloží parlamentu vlastný návrh zákona zakazujúci všetkým migrantom bez rozdielu, aby sa usadili v Maďarsku. Informovala o tom agentúra Reuters.

14.11.2016 12:40
orbán, vona Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a líder Jobbiku Gábor Vona (vpravo) na snímke z roku 2010.
debata (17)

Maďarský parlament minulý týždeň tesne odmietol návrh premiéra Viktora Orbána na ústavnú zmenu, ktorá je namierená proti kvótam pre prerozdeľovanie migrantov v rámci Európskej únie. Jedným z dôvodov, prečo zákon nezískal potrebnú dvojtretinovú podporu bol fakt, že ho nepodporili poslanci opozičného Jobbiku.

Šéf Jobbiku Gábor Vona totiž žiadal, aby vláda odmietla všetky formy prisťahovalectva, teda aj ponuku práva usadiť sa v krajine bohatým cudzincom výmenou za nákup štátnych dlhopisov za 300 000 eur. Orbán túto požiadavku odmietol ako „vydieranie“.

Podľa pondelňajšieho vyjadrenia Gábora Vony bude nový návrh Jobbiku doslovným opakovaním Orbanovho návrhu na zmenu ústavy, avšak bude k nemu pripojená požiadavka na zrušenie možnosti, aby si bohatí cudzinci „právo na pobyt kúpili“.

Podpredseda strany János Volner na nedeľnej tlačovej konferencii povedal, že strana Jobbik kladie na prvé miesto bezpečnosť Maďarov. To znamená, že strana nebude podporovať žiadne „polovičaté riešenie“ navrhované vládou, dodal.

Volner vyhlásil, že vládna strana Fidesz sa musí rozhodnúť, či bude „ďalej lipnúť na miliardách (forintov) alebo bude klásť dôraz na bezpečnosť maďarských občanov“.

„Ani chudobní, ani bohatí migranti by nemali mať dovolené usadiť sa v Maďarsku. Ani chudobní, ani bohatí teroristi by sem nemali mať právo prichádzať,“ citoval Volner predsedu strany Vonu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #kvóty #Jobbik #migranti