Obama rokoval s gréckymi predstaviteľmi, ulice ovládli protesty

Americký prezident Barack Obama v Grécku začal svoju poslednú zahraničnú cestu vo funkcii. Jeho dvojdňovú návštevu sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia okrem iného pre protesty, ktoré zasiahli Atény. Počas schôdzky s prezidentom Prokopis Pavlopulosom sa šéf Bieleho domu vyjadril v prospech "silnej, jednotnej a prosperujúcej Európskej únie" a ubezpečil Grékov, že Spojené štáty naďalej považujú NATO za pilier ich bezpečnosti.

15.11.2016 18:34 , aktualizované: 20:10
debata (39)
Prezident Barack Obama a grécky premiér Alexis... Foto: SITA/AP, Pablo Martinez Monsivais
Obama, tsipras Prezident Barack Obama a grécky premiér Alexis Tsipras počas spoločnej tlačovej konferencie v Aténach.

Podľa agentúry AP tak Obama zrejme reagoval na slová novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý počas predvolebnej kampane hovoril o tom, že Amerika Európu opustí, ak európske štáty NATO nebudú spravodlivo prispievať do aliančného rozpočtu.

Obama sa v Aténach stretol aj s premiérom Alexisom Tsiprasom. Podľa agentúry AFP uviedol, že prísne rozpočtové obmedzenia „samé osebe nezabezpečia prosperitu“. Zopakoval tiež, že podporuje návrh, aby zadlženému Grécku, ktoré zavádza tvrdé ekonomické reformy, bola časť zahraničného dlhu vymazaná.

Protesty v Aténach

V uliciach gréckej metropoly bolo podľa agentúry AP nasadených 5-tisíc policajtov a Obamu sprevádza okrem iného 300 príslušníkov jeho ochranky. Vyhlásili zákaz demonštrácií v centre Atén a v blízkosti luxusného prímorského hotela, kde bude Obama nocovať.

Protesty v uliciach Atén počas návštevy... Foto: SITA/AP, Yorgos Karahalis
Grécko, Obama, protest Protesty v uliciach Atén počas návštevy prezidenta USA Baracka Obamu.
Protesty v uliciach Atén počas návštevy... Foto: SITA/AP, Thanassis Stavrakis
grécko, Obama, protesty Protesty v uliciach Atén počas návštevy prezidenta USA Baracka Obamu.

Proti prítomnosti hlavy Spojených štátov však v centre gréckej metropoly, kde to bolo možné, protestovalo asi 7-tisíc ľudí. Zhruba 3-tisíc anarchistov vyrazilo na pochod smerom k americkému veľvyslanectvu. Ich demonštráciu sprevádzali len drobné potýčky. Vlastnú protestnú akciu usporiadali tiež grécki komunisti. Demonštranti držali transparenty s nápismi: „Nepotrebujeme protektorov“ alebo „Yankees go home“ (Američania, choďte domov).

Posledným úradujúcim americkým prezidentom, ktorý Grécko navštívil, bol v roku 1999 Bill Clinton. Jeho návštevu poznačili násilné demonštrácie, pretože Clinton prišiel počas vrcholiacich amerických intervencií na Balkáne. Protiamerické nálady v Grécku sa v posledných rokoch zmiernili, podotýka AP. Na štvrtok však pripadá výročie študentskej vzbury z roku 1973 proti vtedajšiemu vojenskému režimu, ktorú junta krvavo potlačila. Pri tomto výročí sa každoročne konajú protestné a mnohokrát násilné pochody k americkej ambasáde, lebo Spojené štáty vojenský režim v rokoch 1967 až 1974 tolerovali.

Posledné turné Obamu ako prezidenta

V stredu večer Obama odletí do Nemecka, kde sa o deň neskôr stretne s kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, talianskym premiérom Matteom Renzim, britskou premiérkou Theresou Mayovou a španielskym premiérom Marianom Rajoyom. V piatok americký prezident odletí do Peru na summit Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC), kde sa zíde okrem iného s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a možno aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #NATO #Barack Obama