Nemecké mestá chystajú prísnu ostrahu vianočných trhov

Kvôli pretrvávajúcemu nebezpečenstvu teroristických útokov chcú nemecké mestá aj tento rok prísne strážiť svoje vianočné trhy, ktoré v adventnom období po celej krajine navštevujú milióny miestnych i zahraničných turistov.

22.11.2016 17:05
Drážďany, Nemecko, Vianoce, vianočné trhy,... Foto:
Vianočné trhy v Drážďanoch na rozdiel od iných nemeckých miest sprísnené bezpečnostné opatrenia nečakajú.
debata (47)

Zrejme najslávnejší nemecký vianočný trh v bavorskom Norimbergu bezpečnostné opatrenia pre tento rok ešte sprísnil. Naopak Drážďany zmeny oproti vlaňajšku nechystajú, informovala agentúra DPA.

Prísne bezpečnostné opatrenia panovali na vianočných trhoch v reakcii na novembrové teroristické útoky v Paríži už vlani. Tento rok bude na pokojný priebeh adventu rovnako ako v minulom roku dohliadať polícia v uniformách i v civile. Mnoho organizátorov najalo vlastné bezpečnostné agentúry.

Prísnejšie opatrenia ako vlani chystá napríklad Norimberg, a to okrem iného v reakcii na teroristické útoky v neďalekých mestách Würzburg a Ansbach tento rok v lete. Podľa policajného riaditeľa Hermanna Gutha bude v uliciach Norimbergu predovšetkým oveľa viac uniformovaných policajtov. „Posilníme naše sily, bez toho aby sme ale zneistili obyvateľstvo,“ sľúbil Guth. Hlavné príchody na norimberský Christkindlesmarkt, ktorý sa návštevníkom otvorí už v piatok, budú blokovať policajné autá, uviedol ďalej policajný riaditeľ. Bezpečnostné zložky tak podľa neho reagujú na teroristický útok v Nice, kde páchateľ najazdil do ľudí oslavujúcich štátny sviatok nákladným vozidlom. Pri tom ich 86 zabil a vyše štyri stovky zranil.

Podľa Gutha nie je ale dôvod sa domnievať, že by Norimbergu hrozilo počas adventu nejaké konkrétne nebezpečenstvo. „Reagujeme iba na neurčitý stav ohrozenia,“ uviedol.

Ostrahu vianočných trhov posilnia tiež v Kolíne nad Rýnom. Prítomnosť väčšieho množstva policajtov v uliciach je súčasťou nového bezpečnostného konceptu, ktorý radnica prijala po minuloročnom Silvestri, počas ktorého prevažne imigranti sexuálne napádali a okrádali ženy oslavujúce koniec roka. Predísť chcú miestni policajti nielen prípadnému atentátu, ale aj vreckovým krádežiam.

Naopak návštevníci drážďanských vianočných trhov by podľa miestnej polície žiadne zmeny zažiť nemali.

Súkromné ​​bezpečnostné agentúry budú strážiť trhy napríklad v Karlsruhe, Mannheime, Heidelbergu, Freiburgu či Ulme. Prvýkrát ich tento rok povolali tiež organizátori trhov v Brémach. V neďalekom Hamburgu naopak žiadne zmeny nechystajú. „Nechceme sa nechať zastrašiť a budeme naše sviatky sláviť tak, ako sme zvyknutí,“ uviedol hovorca miestnej polície.

V Nemecku sa podľa Ústavu nemeckého hospodárstva (IW) konajú vianočné trhy každoročne asi na 2500 miestach. Obzvlášť lukratívny je predaj vareného vína. Podľa IW priemerne každý návštevník trhov minie 12 eur priamo v stánkoch a ďalších 20 eur v kamenných obchodoch v okolí trhov.

Americké ministerstvo zahraničia v stredu varovalo občanov Spojených štátov pred zvýšeným rizikom teroristických útokov v Európe v čase nadchádzajúceho adventu. Ako možné ciele útokov menovalo práve aj vianočné trhy. Pripomenulo, že okrem Turecka, Belgicka a Francúzska teroristi útočili tento rok aj v Nemecku.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vianočné trhy