Netanjahu poďakoval Abbásovi za pomoc pri hasení požiarov

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poďakoval palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi za pomoc pri hasení množstva prírodných požiarov, ktoré od utorka sužovali viaceré oblasti Izraela. Hasiči po šiestich dňoch požiare zastavili.

27.11.2016 08:05 , aktualizované: 10:45
debata (2)

Palestínčania vyslali na pomoc Izraelu osem požiarnych vozidiel a 40 hasičov. Netanjahu preto telefonicky kontaktoval Abbása, aby mu vyjadril poďakovanie. Palestínčanom poďakoval aj izraelský opozičný líder Isaac Herzog. Súčasne vyjadril nádej, že ničivé požiare prispejú k zmene atmosféry medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Minimálne niektoré z požiarov zrejme založili podpaľači. Netanjahu hovorí o špecifickej forme terorizmu.

Izraelským hasičom okrem Palestínčanov pomáhali aj kolegovia z Grécka, Cypru, Chorvátska, Talianska, Ruska a Turecka. Spojené štáty vyslali moderné hasiace lietadlo Supertanker a pomoc poskytli aj viaceré arabské krajiny.

Hasiči po šiestich dňoch požiare zastavili

Hasiči zastavili požiare, ktoré sa v uplynulých šiestich dňoch šírili na niekoľkých miestach v Izraeli. Agentúre AFP to oznámil hovorca hasičskej a záchrannej služby. Podľa CNN v súvislosti s požiarmi zadržali 23 ľudí podozrivých z podpaľačstva.

„Už nie sú žiadne aktívne ohniská. Od tejto noci je pokoj, nedostali sme žiadne nové hlásenia,“ povedal AFP hovorca hasičov Joram Levy.

Po celom Izraeli bolo podľa CNN od utorka ohlásené 1 500 požiarov. „To je dvakrát viac, než je obvyklé. Príčinou bola buď nedbalosť, alebo boli založené úmyselne,“ uviedol šéf vyšetrovacej jednotky hasičskej a záchrannej služby Ran Sheluf. Hovorca polície CNN oznámil, že pre podozrenie z podpaľačstva zadržali 23 osôb.

Pre požiare evakuovali desiatky tisíc ľudí. Ničivý živel ohrozoval aj tretie najväčšie mesto Izraela Haifu alebo židovské osady na Západnom brehu Jordánu.

Šíreniu ohňa napomáhal silný vietor a sucho, ktoré v krajine panovalo v minulých mesiacoch. Celkovú bilanciu škôd, či už na ľudských životoch alebo na majetku, zatiaľ izraelské úrady nezverejnili.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Požiare #Benjamin Netanjahu #Mahmúd Abbás