Juhokórejský parlament bude 9. decembra hlasovať o odvolaní prezidentky

Tri juhokórejské opozičné strany budú 9. decembra hlasovať o odvolaní prezidentky Pak Kun-hje v súvislosti s jej zneužitím moci. Trojica opozičných strán hodlá presvedčiť aj členov prezidentkinej strany Senuri, aby sa zúčastnili na hlasovaní. Hlasovanie však prebehne aj vtedy, ak Pak sama ohlási odstúpenie.

02.12.2016 07:29
Južná Kórea Foto: ,
V hlavnom meste Južnej Kórei Soule ľudia protestovali proti prezidentke a vyzvali ju k odstúpeniu.
debata

Na odvolanie prezidentky je potrebná dvojtretinová väčšina parlamentných hlasov; za to, aby opustila svoj úrad, musí teda okrem celej opozície a nezávislých poslancov hlasovať i najmenej 28 členov vládnucej strany Senuri. Pak vyhlásila, že je pripravená odstúpiť, rozhodnutie o svojom politickom osude ale ponechá na parlamente.

Vládnuca strana vo štvrtok na prezidentku naliehala, aby sa vzdala funkcie na budúci rok v apríli s tým, že voľby novej hlavy štátu, pôvodne naplánované na koniec roku 2017, by sa uskutočnili v júni. Pak, ktorej popularita minulý týždeň klesla na rekordné štyri percentá, sa za škandál ospravedlnila, spáchanie trestného činu však odmieta.

Pak je obviňovaná z toho, že umožnila svojej dôverníčke Čche Son-sil, ktorá nie je členkou vlády, neoprávnene zasahovať do oficiálnych záležitostí krajiny. Čche je vo vyšetrovacej väzbe, pričom nedávno voči nej vzniesli obvinenie.

Čche je okrem iného podozrivá z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získanie darov na založenie dvoch súkromných nadácií, na účty ktorých previedla približne 70 miliónov dolárov. Vplyv na politické dianie mala Čche aj v tom, že jej prezidentka dávala redigovať svoje vyhlásenia a prejavy ešte pred ich zverejnením.

Za odstúpenie hlavy štátu demonštrujú posledné týždne státisíce Juhokórejčanov doma aj v cudzine.

debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #Pak Kun-hje