Ruský súd sa opäť zaoberá kauzou disidenta Navaľného

Okresný súd v ruskom meste Kirov v pondelok opäť začal diskutovať kauzu najznámejšieho ruského disidenta Alexeja Navaľného, ​​ktorý bol v októbri 2013 odsúdený na päťročné väzenie za údajnú krádež dreva za 16 miliónov rubľov v podniku Kirovles.

05.12.2016 10:53
Alexej Navalný, Rusko Foto: ,
Prípad ruského disidenta Alexeja Navaľného sa v pondelok opäť začína pretriasať na okresnom súde.
debata (25)

Trest, ktorý bol neskôr zmenený na podmienečný, v novembri ruský najvyšší súd anuloval a súdu v Kirove nariadil nové prerokovanie.

Navaľnyj proces považuje za politický, pretože odsúdenie mu okrem iného bráni kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2018. Ruský disident nesúhlasí ani s novým prerokovaním tejto záležitosti v Kirove, pretože jediným spravodlivým riešením je podľa jeho názoru zrušenie trestu a odloženie celej kauzy.

Európsky súd pre ľudské práva tento rok vo februári odsúdil Rusko za porušenie Navaľného práv na spravodlivý proces a nariadil ruskej vláde vyplatiť kritikovi prezidenta Vladimira Putina 56 000 eur ako odškodné a úhradu súdnych nákladov v kauze Kirovles.

Odvolanie ruskej vlády štrasburský súd zamietol a ruské ministerstvo spravodlivosti nakoniec pred desiatimi dňami čiastku Navaľnému vyplatilo.

V pondelok počas pojednávania v Kirove advokáti Navaľného súd požiadali, aby prípad odložil. Sudcovia to ale označili za predčasné. Sám Navaľnyj v súdnej sieni znovu vyhlásil, že jeho prípad je spolitizovaný. Argumenty žaloby označil za „fantáziu vyšetrovateľov“.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #disident #Alexej Navaľnyj