Francúzsky exminister pre rozpočet dostal za podvod tri roky

Francúzsky súd vo štvrtok poslal na tri roky do väzenia bývalého ministra pre rozpočet Jeroma Cahuzaka za daňový podvod a pranie špinavých peňazí.

08.12.2016 12:41 , aktualizované: 14:24
Jerome Cahuzac Foto: ,
Bývalý francúzsky minister pre rozpočet Jerome Cahuzac dostal pre podvod tri roky nepodmienečne.
debata (3)

Všeobecný súd tak vyhovel návrhu prokuratúry na trojročný nepodmienečný trest. Zakázal mu tiež na päť rokov vykonávať volenú politickú činnosť. Cahuzacov advokát sa podľa agentúry AFP proti rozsudku okamžite odvolal.

Sudca Peimane Ghaleh-Marzban rozsudok zdôvodnil tým, že išlo o podvodné konanie mimoriadnej závažnosti, ktorého sa dopustil niekto, kto mal hlavné slovo vo fiškálnej politike krajiny. Podľa AFP neskrýval Cahuzac pri vynesení výšky trestu šok. Jeho právny zástupca odvolanie komentoval slovami, že verdikt nie je primeraný.

Podľa francúzskych médií potrestala justícia tiež Cahuzacovu niekdajšiu manželku Patriciu, ktorá sa podieľala na ukrývaní ich majetku, dvoma rokmi nepodmienečne. Pokuta vo výške 1,875 milióna eur bola uložená švajčiarskej banke Reyl sídliacej v Ženeve, ktorá slúžila ako „nástroj na ukrytie majetku“.

Cahuzac, ktorý sa zaslúžil o najväčší vládny finančný škandál v ére prezidenta Françoisa Hollanda, slúžil ako „poverený minister“ pre rozpočet pod dohľadom exministra hospodárstva a financií Pierrea Moscoviciho.

Poverených ministrov nahradzovali v rokoch 2012 až 2014 štátni tajomníci, ktorí sú protokolárne na nižšej úrovni ako plnoprávni ministri, ale môžu sa zúčastniť zasadnutia vlády. Majú na starosť užší okruh tém, ako ministri, ktorým môžu, ale nemusia podliehať.

Aféra sa začala na konci roku 2012, kedy spravodajský server Mediapart uviedol, že Cahuzac má nepriznané konta vo Švajčiarsku a v Singapúre. Cahuzac po mesiacoch zapierania priznal, že v roku 1992 si vo Švajčiarsku otvoril konto, kam posielal nezdanené peniaze zo svojho súkromného podnikania.

V roku 2009 obsah konta vo výške 600 000 eur previedol do Singapúru cez fiktívnu spoločnosť registrovanú na Seychelských ostrovoch. Politik, ktorého Hollande predstavil ako odhodlaného bojovníka proti daňovým podvodom a garanta lepšieho štátneho rozpočtu, bol obvinený z prania špinavých peňazí, daňových podvodov a klamstva úradom a hrozilo mu až sedemročné väzenie.

Prípad s mužom, ktorý bol označovaný za jeden z pilierov nového kabinetu po víťazstve socialistov na jar 2012, bol prvým veľkým škandálom vlády Hollandeovy vlády. Prezident potom nechal zverejniť majetkové pomery všetkých svojich ministrov. Hollande aj ďalší vtedajší Cahuzacovi kolegovia zdôrazňovali, že o ničom nevedia a že Cahuzac klamal aj im. Stratenú dôveru ale vláda už späť nezískala.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Francúzsko #Jerome Cahuzac