Rumunsko volí, Orbán agituje

Štátny sviatok Rumunska Budapešť ignoruje, voľby v susednom štáte ju však zaujímajú viac, ako je Bukurešti milé. Premiér Dacian Cioloș napomenul svojho maďarského kolegu Viktora Orbána za "neelegantné" výroky, ktorými sa zapojil do finišujúcej rumunskej kampane.

10.12.2016 09:57
Orbán, Kelemen Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) prišiel do Satmáru pred rumunskými parlamentnými voľbami podporiť lídra miestnych Maďarov Hunora Kelemena.
debata (38)

Rumunsko v nedeľu čakajú parlamentné voľby, čo je príležitosť, akú si politici z Maďarska nezvyknú nechať ujsť. Ich spanilé jazdy za krajanmi vo štvrtok vyvrcholili príchodom Orbána do Satmáru, na severozápade Rumunska, kde ich burcoval, aby čo najaktívnejšie hlasovali „za svoje vlastné záujmy“.

Vládu dvadsaťmiliónovej susednej krajiny Orbán obvinil, že zanedbáva 1,3-miliónové spoločenstvo rumunských Maďarov. „Tu žijúci Maďari nepožívajú vždy úctu, akú si zaslúžia. Rumunská štátna moc sa nesnaží odstrániť všetky možné prekážky ich rozvoja,“ tvrdil maďarský premiér a chválil šéfa Demokratického zväzu Maďarov v Rumunsku Hunora Kelemena za vytvorenie „najširšej možnej jednoty pre tieto voľby“.

Orbánova strana v minulosti v Rumunsku podporovala dve menšie maďarské zoskupenia konkurujúce demokratickému zväzu. „Je bežnou praxou, že Fidesz vytvára strany v susedných štátoch, aby súperili s tými, ktoré nepodporujú Fidesz. Často však neuspejú,“ povedal pre agentúru AP budapeštiansky analytik Botond Feledy. Tentoraz však maďarská vláda zmenila prístup, jednu z dvojice svojich lojálnych strán primala prijať ponúkané miesta na kandidačnej listine zväzu, a druhú, ktorá to odmietla, aby sa z volieb stiahla.

Budapešť navyše postavila kampaň na údajnej „osudovosti“ nadchádzajúcich volieb, keďže podľa nej ak rumunskí Maďari neprekročia päťpercentný prah, tak prvý raz zostanú bez parlamentného zastúpenia. Takéto „strašenie“ označil za prehnané aj Orbánov dlhoročný hlavný spojenec medzi rumunskými Maďarmi, europoslanec László Tőkés. „Je to neopodstatnené bitie na poplach,“ povedal pre portál Kronika.ro a pripomenul, že vďaka novele volebného zákona sa Maďari do parlamentu dostanú aj keď celoštátne nezískajú päť percent hlasov, lebo im stačí, že v štyroch župách budú mať aspoň dvadsať percent, čo vzhľadom na etnické zloženie je prakticky vopred isté.

Maďarská vláda sa krajanov pokúsila mobilizovať aj vyostrením vzťahov s Bukurešťou. Veľkou mierou sa o to postaral šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, keď podriadeným zakázal účasť na slávnostných podujatiach k štátnemu sviatku, ktorým si Rumuni pripomínajú vznik svojho moderného štátu z roku 1918. Szíjjártó argumentoval, že v ten deň, keď Maďari prišli o Sedmohradsko, nebudú oslavovať. Toto škandalózne rozhodnutie ministra vo štvrtok priamo podporil aj Orbán. „Je vždy lepšie byť úprimným aj za cenu konfliktu, ako byť farizejom. Keďže 1. decembra Maďari nemajú čo oslavovať, tak neoslavujú,“ povedal v Satmári.

Rumunský premiér to označil za hrubú nezdvorilosť, ktorou predseda maďarskej vlády sleduje „politické ciele“ a „volebnú logiku“. „Mal by sa vyjadrovať umiernenejšie. Úcta k národným symbolom neoddeliteľne patrí k základným hodnotám EÚ i NATO, ktorých členmi sú Rumunsko i Maďarsko,“ odkázal Cioloș podľa portálu Szekelyhon.ro.

Vehemencia, s akou sa Budapešť zapojila do volebnej kampane v Rumunsku, podľa analytikov súvisí s blížiacimi sa voľbami v Maďarsku, ktoré sa uskutočnia najneskôr na jar 2018. Státisíce rumunských Maďarov, ktorí v posledných rokoch prijali aj občianstvo materskej krajiny, majú totiž právo voliť v oboch krajinách. Podpora krajanov je aj bojiskom, kde o priazeň domácich voličov zvádza Fidesz zápas s krajne pravicovým Jobbikom, ktorý považuje za svojho hlavného vyzývateľa, domnieva sa politológ Feledy. „Fidesz chce Jobbiku odlákať voličov prostredníctvom presadzovania záležitostí sedmohradských Maďarov,“ cituje ho AP.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Rumunsko