Peking varoval pred spochybňovaním zásady jednej Číny

Akékoľvek spochybňovanie zásady jednej Číny bude mať vážne dôsledky na mier a stabilitu v oblasti Taiwanského prielivu. Pred takým zasahovaním podľa agentúry Reuters varoval úrad pre záležitosti Taiwanu pri čínskej vláde.

14.12.2016 08:30
debata (20)

Peking, ktorý považuje de facto nezávislý Taiwan za svoju neoddeliteľnú súčasť, tak reagoval na postoj nastupujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten konštatoval, že Washington by sa nemusel držať svoje dlhodobé pozície, podľa ktorej je Taiwan súčasťou jednej Číny.

„Dodržiavanie princípu jednej Číny je politickým základom čínsko-amerických vzťahov a stavebným kameňom mieru a stability v oblasti Taiwanského prielivu,“ vyhlásil hovorca úradu pre záležitosti Taiwanu An Feng-šan. „Ak sa tieto základy narušia či poškodia, potom zdravý a stabilný rozvoj čínsko-amerických vzťahov neprichádza do úvahy,“ dodal.

Čína s nevôľou sleduje nástup Trumpa k moci, pretože budúci republikánsky prezident sa k Pekingu stavia kriticky. Jeho telefonát s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen viedol k protestu Číny, na čo Trump reagoval vyhlásením, že ďalšie dodržiavanie zásady jednej Číny nemusí byť pre Washington automatické.

Peking je v otázke Taiwanu veľmi citlivý a ostrov považuje za svoju vzbúrenú provinciu. Čína tiež opakovane hrozí vojenským zásahom, ak by Tchaj-pej vyhlásil samostatnosť.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan #Donald Trump