Assange: Americké emaily nepodsunuli WikiLeaks Rusi

Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange poprel, že by ukradnuté emaily činiteľov americkej Demokratickej strany portálu poskytlo Rusko či iná vláda. Vyhlásil to vo štvrtkovom rozhovore s americkým rozhlasovým moderátorom Seanom Hannitym.

16.12.2016 12:39
Assange Foto: ,
Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange.
debata (35)

„Naším zdrojom nie je ruská vláda,“ povedal Assange. Ide o vôbec prvý prípad, keď Assange nejakým spôsobom komentoval zdroj získaných materiálov. Podľa Assangea má WikiLeaks záujem na ochrane svojich zdrojov, o ktorých neprezrádza žiadne informácie a otázky na ne nepotvrdzuje, ani nevyvracia. V tomto prípade však musel WikiLeaks s vyhlásením vystúpiť, aby zabránil útokom, ktoré by odvádzali pozornosť od publikovaného obsahu, povedal Assange.

Julian Assange sa tiež dištancoval od výrokov bývalého britského veľvyslanca Craiga Murrayho, ktorý denníku Daily Mail povedal, že zdroje uniknutých e-mailov boli americké a že sa s jedným z nich stretol vo Washingtone. „Žiadny z uniknutých e-mailov neprišiel od Rusov,“ povedal Murray. „Zdroj mal k informáciám legálny prístup. Dokumenty pochádzajú z vnútorných únikov, nie zvonku,“ dodal.

Murray je známy ako úzky spolupracovník WikiLeaks, Assange však jeho výroky zamietol s tým, že Murray nie je oprávnený za WikiLeaks vystupovať.

Assange interview poskytol telefonicky z ekvádorskej ambasády v Londýne, kde sa zdržuje od roku 2012, aby predišiel zatknutiu britskou políciou a vydaniu do Švédska. Štokholm sa usiluje o vydanie 44-ročného Austrálčana pre podozrenie zo sexuálneho násilia. Assange obvinenia odmieta a tvrdí, že v pozadí je v skutočnosti snaha vydať ho justícii Spojených štátov, ktorých tajnú vládnu dokumentáciu server Wikileaks zverejnil.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Julian Assange