Kríza v Poľsku sa tento rok neskončí

Už týždeň opoziční poslanci v Poľsku okupujú rokovaciu sálu parlamentu a prinajmenšom ďalšie tri týždne sa ju nechystajú opustiť. Pokračovanie okupačného štrajku až do 11. januára, keď sa má Sejm prvý raz po sviatkoch zísť, v stredu potvrdil líder najsilnejšej opozičnej strany Občianska platforma (PO) Grzegorz Schetyna.

21.12.2016 12:29 , aktualizované: 22.12.2016 07:00
Beata Szydlová, Szydlo, Jaroslaw Kaczyński, Foto: ,
Poľská premiérka Beata Szydlová a jej stranícky šéf Jaroslaw Kaczyński s výzvami na skončenie parlamentnej krízy neuspeli.
debata (6)

Kým opozícia protestuje proti pošliapavaniu základných demokratických pravidiel, Európska komisia včera Varšavu znova napomenula pre „systémový problém s právnym štátom“.

Brusel dal národnokonzer­vatívnej poľskej vláde dva mesiace na sfunkčnenie ústavného súdu. Strana Právo a spravodlivosť (PiS) pod vedením Jaroslawa Kaczyńského v snahe ovládnuť najvyššiu súdnu inštitúciu krajiny prakticky ochromila jej činnosť.

Európska komisia včera posudzovala vývoj, ktorý v Poľsku nastal od jej predchádzajúceho odporúčania, ktoré vláda premiérky Beaty Szydlovej na jeseň odmietla.

„Nezávislosť súdnictva je zásadný prvok pre fungovanie našich spoločností, vnútorného trhu, základných práv našich občanov,“ upozornil podpredseda komisie Frans Timmermans, ktorý do Varšavy odkázal, že svojich funkcií sa musia ujať zvolení členovia ústavného súdu a musia byť publikované všetky jeho rozhodnutia. Szydlovej kabinet totiž vo vládnom vestníku odmietol zverejniť viaceré nálezy súdu, bez čoho nemôžu nadobudnúť platnosť.

Európska komisia tiež zdôraznila, že dovtedy, kým sa funkcie neujmú traja sudcovia riadne zvolení ešte za predchádzajúcej vlády, nesmie byť vymenovaný ani nový predseda súdu. Funkčné obdobie doterajšieho šéfa ústavného súdu, ktorý sa snažil vzdorovať podľa neho neústavným krokom vlády, vypršalo v pondelok.

Podľa Bruselu by súd mal dočasne riadiť jeho podpredseda a nie „úradujúci predseda“ či „osoba určená ako predseda súdu“. Poľský prezident Andrzej Duda, nominant PiS, iba niekoľko hodín pred týmto upozornením Bruselu za predsedníčku súdu vymenoval vláde blízku Juliu Przylembskú, čo opozícia označuje za ďalší neústavný krok vo vlečúcom sa spore o fungovanie najvyššej súdnej inštitúcie v krajine.

Timmermans varoval, že komisia si vyhradzuje právo na základe poľskej odpovede rozhodnúť o „ďalších opatreniach“ v rámci nového mechanizmu, ktorý by mohol vyústiť až do zbavenia Poľska hlasovacích práv v ministerských radách EÚ. Taký vývoj je však veľmi nepravdepodobný, lebo by si vyžadoval jednomyseľný súhlas ostatných členských krajín, pričom Maďarsko už dalo jasne najavo, že by podobný návrh vetovalo.

Situácia v Poľsku sa vyhrotila od minulého piatka, keď opoziční poslanci zablokovali rokovaciu sálu dolnej komory parlamentu po tom, čo strana PiS chcela obmedziť prácu novinárov v snemovni. Po masových protivládnych demonštráciách sa vládna strana predbežne zriekla nových pravidiel s tým, že o ďalšom pôsobení médií sa rozhodne až po Novom roku. Napätie tým však nepoľavilo.

Opoziční poslanci ako podmienku skončenia okupačného štrajku totiž žiadajú, aby sa znova hlasovalo o štátnom rozpočte, ktorý bol podľa nich schválený neregulárne, keď predseda Sejmu minulý piatok zvolal zasadanie do náhradnej miestnosti, kam parlamentná stráž viacerých opozičných poslancov nevpustila. Šéf PiS však včera vylúčil možnosť opakovaného hlasovania o štátnom rozpočte.

Kaczyński, považovaný za najmocnejšieho poľského politika, včera opozícii pohrozil, že za niektoré činy môžu jej poslanci niesť trestnú zodpovednosť, pričom narážal na blokádu parlamentu. Súčasne však sľúbil, že ak opozícia ukončí obštrukcie, vláda jej ponúkne napriahnutú ruku a väčšie slovo pri rokovaniach Sejmu. „Vážime si názor opozície; to je soľ demokracie,“ povedal.

Opozícia to však neprijala ako gesto na zmierenie. „Človek, ktorý nás označuje za zločincov, vzápätí hovorí o podávanej ruke,“ reagoval líder strany Nowoczesna (Moderná) Ryszard Petru. „Neustúpili ani o pol centimetra. Hovorili pokojným hlasom, ale zachovali si svoje povýšenectvo a aroganciu,“ komentovala včerajšie vyhlásenia Kaczyńského a Szydlovej expremiérka Ewa Kopaczová z PO. „Stále si mýlia dve slová na D – demokraciu s diktatúrou,“ dodala.

Pôvodný text z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #PiS #Jaroslaw Kaczynski