Únoscovia líbyjského lietadla na Malte prepustili všetkých pasažierov

Únoscovia líbyjského dopravného lietadla, ktoré v piatok pristálo na medzinárodnom letisku na Malte, prepustili po intenzívnych vyjednávaniach už všetkých 111 pasažierov a začali prepúšťať aj členov posádky. Na sociálnej sieti Twitter to oznámil maltský premiér Joseph Muscat.Totožnosť únoscov, ani ich požiadavky podľa dostupných informácií stále nie sú známe.

23.12.2016 12:11 , aktualizované: 18:23
líbya, malta, lietadlo, únos Foto: ,
Ľudia vystupujú z uneseného líbyjského lietadla.
debata (20)

Podľa agentúry Reuters únoscovia sľúbili, že zložia zbrane a oslobodia všetkých ľudí na palube okrem pilota. V unesenom Airbuse A320 bolo 118 ľudí, z toho sedem členov posádky. Prepustených bolo zatiaľ 50 osôb, napísala agentúra Reuters s tým, že ďalší ľudia z lietadla vystupujú.

Stroj mal letieť na vnútroštátnej linke z mesta Sabhá do Tripolisu. Podľa podľa maltských médií ho uniesli zrejme dvaja ľudia. Podľa niektorých zdrojov sa jednalo o stúpencov bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, ktorý bol zabitý pri povstaní v roku 2011.

Únoscovia hrozili, že majú ručné granáty a že stroj vyhodia do povetria. Únos lietadla oznámil pilot riadiacej veži v Tripolise, kde mal Airbus pristáť. „Pilot sa veľmi snažil s lietadlom pristáť v určenej destinácii, ale únoscovia mu to nedovolili,“ povedal jeden z bezpečnostných predstaviteľov na letisku v Tripolise.

Dvojica únoscov líbyjského dopravného lietadla chcela požiadať o politický azyl v Európe. Uviedol to pilot uneseného lietadla Alí Milád, ktorý únoscov identifikoval ako líbyjských občanov – Músu Šáhu a Ahmada Alího. Podľa maltských úradov ide o mladíkov vo veku 20–30 rokov.

Pilot zároveň povedal, že únoscovia ho najprv požiadali, aby stroj, ktorý mal pôvodne pristáť v Tripolise, odklonil do talianskej metropoly Rím. Únoscovia podľa jeho slov chceli požiadať o politický azyl v Európe a následne zamýšľali založiť politickú stranu s názvom „Nový Fatah“. Ide zjavne o podporovateľov niekdajšieho líbyjského autokratického vodcu Muammara Kaddáfího, zvrhnutého v roku 2011, analyzuje spravodajská stanica BBC.

Líbya sa prepadla do chaosu po páde režimu dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího, ktorého zvrhla ľudová revolúcia na začiatku roku 2011. Na základe rokovaní rôznych frakcií sprostredkovaných OSN vznikla na začiatku roka vláda národnej jednoty, ktorá však stále nemá pod kontrolou celú krajinu. Niektoré regióny ovládajú rôzne ozbrojené milície vrátane radikálnej organizácie Islamský štát.

Malý stredomorský ostrov Malta je vzdialený asi 500 kilometrov severne od líbyjského pobrežia.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #lietadlo #únos #Malta