Pápež vo vianočnom posolstve vyzval na mier po celom svete

Pápež František udelil v nedeľu na sviatok Narodenia Pána tradičné požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu). Vo vianočnom posolstve súčasne zaželal pokoj a mier ľuďom po celom svete, najmä tým, ktorých poznačili vojny a terorizmus.

25.12.2016 08:25 , aktualizované: 13:41
pápež františek, pápež, Foto: ,
Materializmus "si nás tieto Vianoce vzal za rukojemníkov. Musíme sa vymaniť z jeho zajatia," povedal pápež František.
debata (33)

„Pokoj mužom a ženám v mučenej Sýrii, kde bolo preliatej príliš veľa krvi,“ povedala hlava katolíckej cirkvi v poludňajšom príhovore z balkóna vatikánskej Baziliky sv. Petra. Podľa Františka je najvyšší čas, aby sa medzinárodné spoločenstvo aktívne zasadilo za ukončenie konfliktu v Sýrii prostredníctvom rokovaní.

„Pokoj tým, ktorí stratili svojich milovaných v dôsledku krutých teroristických činov, ktoré rozosiali strach a smrť v srdci mnohých krajín a miest,“ uviedol pápež.

František vyzval Izraelčanov a Palestínčanov, aby zanechali nenávisť a pomstu. Hovoril tiež o utrpení v rôznych regiónoch Afriky, „kde terorizmus využíva dokonca deti, aby páchali strašné činy a vraždy“. Spomenul konflikty a napätie na východe Ukrajiny, v Mjanmarsku, na Kórejskom polostrove, v Kolumbii a Venezuele, a znova upozornil na vysídlených, migrantov a utečencov.

Vianočné posolstvo pápeža a jeho slávnostné apoštolské požehnanie Urbi et orbi si prišli do Vatikánu vypočuť desaťtisíce ľudí z celého sveta. Milióny ďalších ho sledovali prostredníctvom televízie, rozhlasu alebo internetu.

„Požehnané Vianoce vám všetkým,“ zaželal im František.

Pápež vyzval veriacich, aby neboli ľahostajní k utrpeniu detí

Pápež František pri príležitosti celebrovania sobotňajšej polnočnej omše vo vatikánskej Bazilike sv. Petra apeloval na veriacich, aby prijali výzvu dieťaťa z „válova“, ako aj detí súčasného sveta, z ktorých mnohé trpia.

„Prijmime výzvu detí, ktorým nie je umožnené narodiť sa, detí, ktoré plačú, pretože nikto neutíši ich hlad, detí, ktoré nemajú v rukách hračky, ale zbrane,“ povedal pápež.

Pápež v homílii vyzval veriacich, aby sa zamysleli nad tým, ako mnohé z dnešných detí nemôžu pokojne spať v kolískach milované svojimi rodičmi tak, ako bol Ježiš. Namiesto toho trpia v „špinavých válovoch, ktoré pohlcujú dôstojnosť“.

Okrem toho sa František obrátil najmä na Európanov, aby boli pohostinnejší k utečencom, a pripomenul im, že aj Ježiš bol migrant. Zároveň odsúdil márnotratnosť bohatých v časoch, keď deti a chudobní zomierajú od hladu.

Pápež tiež vyzval veriacich, aby nepodliehali komercializácii Vianoc a namiesto darčekov sa radšej zaujímali o tých, ktorí sa ocitli na okraji spoločnosti. Materializmus „si nás tieto Vianoce vzal za rukojemníkov. Musíme sa vymaniť z jeho zajatia,“ povedal pápež František.

Oslavy narodenia Ježiša Krista budú pokračovať aj dnes tradičným apoštolským požehnaním Urbi et Orbi (Mestu a svetu), ktoré František prednesie na poludnie z ústredného balkóna na priečelí Baziliky sv. Petra.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Vianoce