Na mieste pádu ruského lietadla našli ďalšie telá, vrátane kapitána

Ruské pátracie tímy našli na mieste pádu lietadla TU-154 ďalšie obete nešťastia. Okrem tela kapitána letu Romana Volkova vyzdvihli potápači tiež 70 častí pozostatkov ďalších ľudí na palube, oznámila agentúra TASS. Predtým pátrači oznámili nález dvoch tiel. Potápači tiež vyzdvihli veľký kus strednej časti trupu lietadla. "Pri zdvíhaní veľkej časti trupu sa našlo ďalšie telo. Zistilo sa, že ide o kapitána lietadla Romana Volkova," cituje TASS úradné zdroj.

26.12.2016 08:33 , aktualizované: 19:00
rusko, alexandrovci, Foto: ,
Ľudia v Moskve prinášajú kvety k sídlu ruského armádneho súboru Alexandrovovci, ktorého členovia, prevažne speváci, zahynuli v nedeľu pri havárii lietadla do vôd Čierneho mora.
debata (605)

Podľa predchádzajúcej bilancie bolo nájdených 13 mŕtvych z celkového počtu 92 ľudí na palube. Telá prvých desiatich nájdených obetí už prepravili do Moskvy a jedno z nich už identifikovali..

Pátrači tiež objavili ďalšie časti lietadla vrátane dvoch riadiacich jednotiek, päťmetrového kusu trupu a okienka. Pátranie na hladine mora sa už skončilo a teraz hľadajú trosky lietadla na morskom dne v hĺbke desiatok metrov a v okruhu približne pol kilometra.

Do Moskvy medzitým priletelo prvé lietadlo s desiatimi telami, ktoré záchranári našli krátko po tragédii. Prvé už podľa lekárskych zdrojov identifikovali, totožnosť mŕtveho však zatiaľ nezverejnili. Z pozostatkov je odoberaný genetický materiál na porovnanie s príbuznými, čo naznačuje, že telá boli pádom značne poškodené.

Ruské ministerstvo obrany tiež poprelo špekulácie kolujúce po internete, že doteraz nájdené telá mali na sebe záchranné vesty.

Ľudia v Moskve prinášali kvety k sídlu ruského armádneho súboru Alexandrovovci, ktorého členovia, prevažne speváci, zahynuli pri havárii lietadla. Prezident Vladimir Putin vyhlásil na pondelok štátny smútok.

Medzi pasažiermi sa nachádzali desiatky spevákov ruského svetoznámeho armádneho súboru Alexandrovovci vrátane vedúceho Valerija Chalilova, ale aj deväť ruských novinárov a ruská lekárka Jelizaveta Glinková, známa svojou prácou vo vojnových zónach.

V Rusku na 26. decembra vyhlásili štátny smútok... Foto: SITA/AP, Ivan Sekretarev
rusko, alexandrovci V Rusku na 26. decembra vyhlásili štátny smútok za obete nedeľňajšej havárie ruského vojenského lietadla.

Pred moskovským sídlom súboru Alexandrovovci, ktorý mal vystupovať na novoročnom koncerte na ruskej základni v Sýrii, sa vŕšili červené a biele karafiáty. Smútiaci ľudia zapaľovali sviečky a kládli kvety aj pri sídlach televízií Prvý kanál a NTV, ktorých žurnalisti cestovali v lietadle na koncert v Sýrii, aby o ňom priniesli reportáže. Moskovčania si prichádzali uctiť pamiatku takisto k charitatívnej organizácii, ktorú založila Dr. Glinková. Lekárka sa viezla v lietadle, aby doručila lieky do Sýrie.

Ruské televízne stanice zrušili zábavné programy a po celom Rusku odvolali aj vonkajšie slávnosti.

Ministerstvo obrany vydalo vyhlásenie, v ktorom oznámilo, že príbuzní každého vojaka a civilného zamestnanca ministerstva, ktorí pri nešťastí zahynuli, dostanú odškodné 5,8 milióna rubľov (približne 90 600 eur).

Terorizmus vylúčili

Ruská Federálna bezpečnostná služba informovala, že hlavnými pracovnými verziami príčin pádu lietadla ministerstva obrany z 25. decembra je „prítomnosť cudzích predmetov v motore, zlá kvalita paliva, ktorá mohla viesť k strate výkonu a zlyhaniu motorov, chyba pilota a technická porucha lietadla.“

FSB súčasne oznámila, že nateraz neboli zistené žiadne príznaky či fakty o tom, že na palube lietadla sa odohral teroristický útok alebo diverzia.

FSB podľa agentúry Interfax potvrdila, že sa našli očití svedkovia pádu lietadla. Vyšetrovatelia majú podľa FSB k dispozícii aj videozáznam tragickej udalosti.

Vo vyhlásení FSB sa ďalej uvádza, že rýchlosť lietadla pri štarte bola v norme pre daný typ lietadla.

V čase, keď malo lietadlo medzipristátie na letisku v Soči, aby doplnilo palivo, na palubu vstúpil jeden príslušník Pohraničnej služby FSB Ruska a jeden zamestnanec colnice v Soči. Lietadlo – kvôli kontrole pri tankovaní – opustil veliteľ posádky a palubný inžinier.

V oblasti pádu ruského vojenského lietadla... Foto: Reuters, MAXIM SHEMETOV
rusko, alexandrovci, V oblasti pádu ruského vojenského lietadla Tu-154 pokračuje pátranie na mori aj súši.

Aj ruský minister dopravy Maxim Sokolov vyhlásil, že pravdepodobnou príčinou zrútenia lietadla do vôd Čierneho mora bola chyba pilota alebo technická porucha. Zdôraznil, že teroristický útok nepatrí medzi hlavné verzie pri vyšetrovaní nešťastia.

Pripomeňme, že lietadlo ruského ministerstva obrany typu Tu-154 smerovalo v nedeľu na ruskú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja, keď sa krátko po vzlietnutí z letiska v Soči zrútilo do Čierneho mora. Medzi pasažiermi sa nachádzali desiatky spevákov ruského svetoznámeho armádneho súboru Alexandrovovci vrátane vedúceho Valerija Chalilova, ale aj novinári a vojaci.

605 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pád lietadla #Alexandrovovci #pád lietadla s Alexandrovovcami