V Berlíne zatkli Tunisana podozrivého z napojenia na Amriho

Polícia v Berlíne zadržala 40-ročného Tunisana, ktorý je podozrivý zo spojenia s Tunisanom Anisom Amrim, ktorý zrejme pred viac ako týždňom zámerne narazil kamiónom do ľudí na vianočnom trhu v nemeckej metropole. Pri masakre zomrelo 12 ľudí vrátane českej občianky. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung väčšej tragédii zabránil automatický brzdový systém a nie pôvodný poľský vodič kamióna, ako sa predtým špekulovalo.

28.12.2016 16:39 , aktualizované: 21:20
debata (8)

Predbežné zadržanie muža potvrdilo štátne zastupiteľstvo. To teraz zvažuje, či na Tunisana vydá zatykač, napísal server Spiegel Online. Rozhodnutie by malo padnúť vo štvrtok. Muž žil v Berlíne a úrady prehľadali jeho byt a obchodné priestory vo štvrti Tempelhof na juhu mesta.

Na stopu prišli vyšetrovatelia zrejme analýzou Amriho komunikácie. Jeho mobil pred tým našli v kamióne, ktorý bol použitý pri útoku na vianočný trh. Podľa časopisu Focus Amri desať minút pred berlínskym atentátom rozoslal niekoľko správ a fotografií islamistom v Berlíne a Porúri. Zadržaný Tunisan bol údajne jedným z adresátov. Po ďalších možných Amriho komplicoch pátra polícia aj v ďalších európskych krajinách. V Taliansku vykonala niekoľko razií. Podľa agentúry ANSA sa pri nich policajti sústredili na osoby, s ktorými Amri naviazal kontakt vo väzení.

V pondelok 19. decembra večer narazil do davu na vianočnom trhu v centre Berlína uneseným kamiónom 24-ročný Tunisan Amri, ktorý mal kriminálnu minulosť a Nemecko sa ho pokúšalo neúspešne deportovať.

Na mieste okrem Češky Nadi Čižmárovej zahynul tiež Poliak, ktorého kamión pri útoku zneužili a ďalší traja cudzinci z Talianska, Izraela a Ukrajiny. O život prišlo aj sedem Nemcov. Ďalších takmer 50 osôb z rôznych krajín sveta utrpelo zranenia. V nemocnici stále zostáva 20 zranených. Jedenásť z nich leží podľa agentúry DPA na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Tragédii zabránili brzdy

Ešte väčšej tragédii podľa denníka Süddeutsche Zeitung zabránil automatický brzdový systém, ktorý kamión poľskej špeditérskej firmy mal. Nákladné vozidlo išlo vianočným trhom zhruba 70 až 80 metrov a potom sa zastavilo. Automatický brzdový systém sa spustí v okamihu, keď vozidlo narazí do nejakej prekážky. Médiá predtým špekulovali o tom, že pôvodný poľský vodič kamiónu Lukasz Urban atentátnika zastavil. Pitva však údajne preukázala, že v tom čase už nebol pre strelné zranenie schopný s teroristom bojovať.

Podozrivého zastrelili pri Miláne

Podozrivý Amri po atentáte utiekol z Berlína a talianska polícia ho v piatok pri rutinnej kontrole zastrelila na predmestí Milána. Podľa doterajších informácií Tunisan na sever Talianska prišiel cez francúzske mestá Lyon a Chambéry. Holandská prokuratúra potvrdila skoršie informácie francúzskych médií, že sa Amri do Francúzska dostal cez Holandsko. Do Lyonu pricestoval diaľkovým autobusom z Nijmegenu.

V Nemecku mal Amri pobyt nahlásený v ubytovni pre migrantov v meste Emmerich am Rhein, ktorého kataster priamo susedí s Holandskom. Nijmegen leží iba 25 kilometrov od Emmerichu. Podľa agentúry DPA sa v Amriho batohu našla tiež holandská SIM-karta, ktoré sa pri železničnej stanici v Nijmegene rozdávali práve v deň, keď mestom prechádzal.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Berlíne