Polícia kontrolovala v Kolíne nad Rýnom počas noci Severoafričanov

Uplynulá silvestrovská noc v Kolíne nad Rýnom, kde pred rokom došlo k desiatkam sexuálne motivovaných útokov, bola relatívne pokojná. Konštatovali to v nedeľu dopoludnia na predbežnej tlačovej konferencii predstavitelia tamojšej polície.

01.01.2017 14:53
Kolín nad Rýnom, Silvester Foto: ,
Policajti kontrolujú mužov na železničnej stanici v Kolíne nad Rýnom.
debata (26)

Príslušníci mestskej, krajinskej i spolkovej polície zaznamenali podľa denníka Kölner Stadt-Anzeiger dva sexuálne útoky, predbežne zadržali 29 osôb a preverili totožnosť takmer 1700 osôb. Definitívnu bilanciu zverejní polícia dnes popoludní.

„Pri hlavnej železničnej stanici sme zaistili niekoľko stoviek ľudí, pochádzajúcich zjavne z Afriky,“ uviedla kolínska polícia na Twitteri a Facebooku. Následne bola overená ich totožnosť a ďalšie formality.

Ďalších 300 osôb bolo vyvedených z vlaku a kontrolovaných na železničnej stanici Köln Messe/Deutz. Na Twitteri polícia označila tieto osoby ako „Nafris“, čo je slangový výraz pre Severoafričanov (po nemecky Nordafrikaner), informoval na svojej stránke spravodajský týždenník Der Spiegel.

Na verejný poriadok v centre Kolína dozeralo tentoraz okolo 1500 policajtov. Práve nedostatku posíl je pripisované nezvládnutie situácie spred roka, keď trestné oznámenia za sexuálne útoky podalo vyše 400 žien. Páchateľmi boli podľa svedkov osoby „severoafrického alebo arabského výzoru“. Mnohí z neskôr obvinených boli utečenci.

Námestie pred kolínskou katedrálou, kde sa zhromaždilo okolo 50 000 ľudí, sledujúcich multimediálnu šou umelca Philippa Geista, bolo ohradené zátarasmi a vstupy boli kontrolované. Inštalované boli kamery s vysokým rozlíšením, ktoré prenášali dianie spred hlavnej železničnej stanice na policajné riaditeľstvo. Po útoku na vianočný trh v Berlíne sa aj v uliciach Kolína objavili betónové bloky, ktoré mali zabrániť vjazdu nákladných vozidiel na miesta s veľkou koncentráciou ľudí.

Aj v Dortmunde, Düsseldorfe, Essene a Münsteri polícia monitorovala pohyb skupín mužov z krajín severnej Afriky a preverila totožnosť stoviek osôb.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Silvester #sexuálne útoky #Kolín nad Rýnom