Le Penovci zúria. Našli sa vo filme

Náhoda či zámer? Alebo - ako sa vraví - trafená hus zagága? Francúzsky krajne pravicový Národný front sa rozčertil. Dôvodom je film belgického režiséra Lucasa Belvauxa o raste nacionalizmu v Európe.

07.01.2017 09:16
Catherine Jacobová, Marine Le Penová Foto: ,
Na herečku Catherine Jacobovú, ktorá vo filme Chez nous vystupuje ako blondínka a pripomína Marine Le Penovú, sa zosypali urážky extrémistov.
debata (52)

Najdiskutovanejší film vo Francúzsku zatiaľ videli len novinári, ale z jeho ukážky je jasné, že jedna z hlavných postáv sa dosť podobá na šéfku Národného frontu Marine Le Penovú.

Le Penová predbežne podľa prieskumov verejnej mienky ráta s tým, že v prezidentských voľbách postúpi do druhého kola. Film, ktorý vyvolal búrlivé reakcie ešte pred jeho premiérou, sa do francúzskych kín dostane 22. februára, teda dva mesiace pred prvým kolom prezidentských volieb. Národný front to považuje za škandál.

Film Chez nous je príbehom zdravotnej sestry, matky dvoch detí, ktorá je opatrovateľkou vo fiktívnom mestečku v severnom Francúzsku. Je pozorná, dobrosrdečná, pacienti ju majú radi, spoliehajú sa na ňu. Keďže je populárna, vedenie extrémistickej strany Vlastenecký blok jej navrhne, aby kandidovala v komunálnych voľbách…

Pri výrokoch a heslách fiktívnej strany a jej šéfke s blond vlasmi však asi málokoho zapochybuje o tom, že inšpiráciou pre Belvauxa bol Národný front a Le Penová. Podobnosť s Le Penovou sa nekončí pri farbe vlasov. Aj fiktívne mestečko dostalo meno Hénard.

Takmer ako Hénin-Beaumont, mesto, kde sa primátorom stal člen Národného frontu Steeve Briois, pripomenul portál RFI. Práve primátor tohto mesta v týchto dňoch hrubými urážkami zaútočil na herečku Catherine Jacobovú, ktorá vo filme tak nápadne pripomína Le Penovú. Jacobová neskôr na útoky reagovala tým, že film nie je o Le Penovej, ale o populizme a manipulácii.

Le Penovej blízky spolupracovník a podpredseda Národného frontu Florian Philippot film označil za „škandál“. Film, ktorý pôjde do kín v čase prezidentskej kampane, je podľa neho jasne namierený proti Národnému frontu. Na sociálnych sieťach sa následne na tvorcov zosypali rôzne urážky a osočovanie – stúpenci a predstavitelia krajnej pravice film považujú za neprijateľný, „neúctivý k francúzskemu ľudu a jeho slobode prejavu“ či propagandistický.

Samotného režiséra zúrivá reakcia a hrubosť Národného frontu prekvapila. „Nie je to ani tak film proti Národnému frontu, ako skôr film o populizme a o vzťahu ľudí k politike. Mňa zaujímajú voliči, nie politické strany,“ povedal Belvaux pre francúzsku BFMTV.

„Myslím si, že ich dráždi akýkoľvek prejav, s ktorým sa nezhodujú. To je princíp populistických strán v Európe. To, čo ich charakterizuje, je tá hrubosť a neschopnosť výmeny názorov s oponentmi,“ dodal Belvaux pre belgickú televíziu RTBF, ktorá bola koproducentom filmu. Odmietol, že by chcel provokovať.

„Film ukazuje, aký vplyv majú tieto hrubé prejavy na páchanie násilia v spoločnosti,“ spresnil. „Slovo sa oslobodzuje, šíri nechutný zápach, ktorý je nepríjemný čoraz menej a menej. Je to príliv, ktorý sa zdvíha, narúša obranu, hrádze,“ citoval portál RTBF z bulletinu k filmu.

Chez nous nakrúcali vlani v regióne Pas-de-Calais. „To, čo ma zaujíma, sú ľudia, voliči. Ako je možné, že región ako tento sa dostane k tomu, že volí tak, ako volí. Ako je možné, že sa púšťa na takú nebezpečnú šikmú plochu,“ povedal na jar pred začiatkom nakrúcania režisér Belvaux pre regionálne noviny La Voix du Nord. Ako však dodal, jeho film je o pozorovaní, uvažovaní, pýtaní sa. Nechce súdiť. „To nie je úlohou filmu. Súdiť má divák,“ vysvetľoval.

Keď sa ho vtedy miestni novinári pýtali, či robí film o Národnom fronte, povedal, že Národný front v ňom nespomínajú. Populistickú stranu vo filme nazvali Vlastenecký blok. „Je to fiktívna strana z knihy Blok od Jérôma Leroya. Scenár som napísal spolu s ním, ale nie je to filmová adaptácia knihy,“ povedal.

V regióne, ku ktorému patrí aj prístavné Calais, preslávené niekdajšou Džungľou – veľkým táborom migrantov, Belvaux už pred troma rokmi nakrúcal iný film. Nápad urobiť film o raste populizmu tam vraj dostal už vtedy. „Stretol som ľudí, ktorí boli naozaj sympatickí, srdeční, príjemní… Pri nakrúcaní sme mali niekedy v komparze aj 200 či 300 ľudí. Vtedy som si pomyslel, že štatisticky každý tretí volil extrémistickú stranu,“ vysvetľoval. A mal chrobáka v hlave.

Hoci Národný front na tvorcov filmu ostro útočí, podľa francúzskych médií mu strana svojím spôsobom pomáha. Chez nous síce ešte nemal premiéru, ale už teraz má výbornú neplatenú reklamu. A to nielen vo Francúzsku.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #film #nacionalizmus #Marine Le Penová