Európski liberáli z ALDE nechcú prijať Hnutie piatich hviezd

Aliancia liberálov a demokratov pre Európu (ALDE) v europarlamente dnes odmietla prijať do svojich radov talianskych populistov z Hnutia piatich hviezd (M5S). Oznámil to šéf ALDE Guy Verhofstadt.

09.01.2017 19:52
Beppe Grillo, Hnutie piatich hviezd Foto: ,
Hnutie piatich hviezd založil pred siedmimi rokmi komik Beppe Grillo.
debata (3)

Hnutie dnes schválilo svoj odchod zo zoskupenia protieurópskych strán v Aliancii za priamu demokraciu v Európe (ADDE) s cieľom prejsť k ALDE. Podľa českého europoslanca a podpredsedu ALDE Pavla Teličku však neexistujú zo strany hnutia M5S dostatočné záruky, že by skutočne realizovalo politiku európskych liberálov.

Bývalý belgický premiér Verhofstadt upozornil, že v kľúčových európskych otázkach sa obe strany značne rozchádzajú, čo bráni kladnému vybaveniu žiadosti hnutia o pripojenie k ALDE. „Avšak v otázkach spoločného záujmu, ako sú životné prostredie, transparentnosť a priama demokracia, skupina ALDE a Hnutie piatich hviezd budú aj naďalej úzko spolupracovať,“ dodal Verhofstadt vo svojom tlačovom vyhlásení.

„Tie záruky tam nielen, že nie sú, ale dodal by som, že za uplynulých niekoľko dní zazneli výroky, ktoré vo mne osobne vzbudzovali nielen vážne pochybnosti, ale aj vážne problémy. Záruky hladkej integrácie tam nie sú,“ povedal pre ČTK Telička.

Diskusia s talianskym hnutím napriek tomu podľa neho priniesla určité výsledky a k vopred dohodnutej dohode bolo možné mať len malé výhrady. Napriek tomu napokon uzatvorená nebude. O možnom spojení dnes vedenie frakcie ALDE so zástupcami jednotlivých národných strán nakoniec ani nehlasovalo. „Veľká časť s tým mala problém. Dôležitejšia ako rozšírenie je jednota frakcie a realizácia našich politických zámerov,“ dodal Telička.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hnutie piatich hviezd #Guy Verhofstadt #ALDE