Turecká polícia zadržala útočníka z istanbulského nočného klubu

Turecká polícia zadržala uzbeckého občana, ktorého označuje za páchateľa silvestrovského masakru v istanbulskom nočnom klube, ktorému padlo za obeť 39 ľudí. Podľa denníka Daily Sabah Abdulgadira Mašaripova zadržali v dome jeho kirgizského priateľa v istanbulskej štvrti Esenyurt. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, ktorá ho označila za pomstu za tureckú vojenskú intervenciu v Sýrii.

16.01.2017 22:43 , aktualizované: 23:10
debata (7)

Za páchateľa označovali turecké médiá Mašaripova už týždeň po útoku. Daily Sabah o ňom napísal, že je známy tiež pod prezývkou abú Muhammad Hurasan. Podľa denníka Hürriyet však nespáchal útočník masaker z ideologických dôvodov, ale za finančnú odmenu 150-tisíc dolárov. To podľa polície dokazuje aj spôsob útoku – nešlo, ako býva zvykom, o samovražedný atentát, útočník naopak mal záujem na tom, aby unikol do bezpečia.

Krátko po útoku zadržala turecká polícia jeho manželku a tiež ďalších členov jeho rodiny. Žena údajne uviedla, že sa o streľbe dozvedela až z televízie a že nemala najmenšie tušenie o tom, že jej manžel je teroristom IS alebo sympatizantom tejto organizácie.

Po útoku Mašaripov za svojou ženou s deťmi prišiel, ale ihneď zobral svojho štvorročného syna a zmizol s ním. „Rozlúčili sme sa a on opustil dom,“ povedala podľa Daily Sabah Mašaripovova žena pri policajnom výsluchu.

Podľa tureckej tlače Mašaripov bezprostredne po útoku v klube Reina odišiel z miesta taxíkom do reštaurácie s ujgurskými majiteľmi a požiadal svojich známych, aby mu za cestu zaplatili. Polícia v rámci vyšetrovania niekoľko Ujgurov zatkla. Majiteľ reštaurácie poprel, že by mal s útokom niečo spoločné.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Istanbule