Snowden môže zostať v Rusku ešte niekoľko rokov

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, ktorý zverejnil utajované informácie, bude môcť zostať v Rusku ďalších niekoľko rokov. Oznámilo to v stredu ruské ministerstvo zahraničia. Snowden sa v Rusku zdržiava od roku 2013, v USA mu za vyzradenie štátneho tajomstva hrozia desiatky rokov väzenia.

18.01.2017 11:27
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden môže zostať v Rusku ešte niekoľko rokov.
debata (20)

Vzhľadom na končiaci mandát amerického prezidenta Baracka Obamu sa objavili špekulácie, že by Obama mohol voči Snowdenovi urobiť ústretový krok, podobne ako zmiernil trest Chelsea Manningovej.

Táto bývalá analytička vojenskej spravodajskej služby bola odsúdená na 35 rokov za vyzradenie utajovaných amerických dokumentov WikiLeaks. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest ale v utorok uviedol, že medzi prípadom Snowden a Manningovej je rozdiel.

Manningová je podľa neho „niekto, koho súdila vojenská justícia, kto bol uznaný vinným a kto uznal, že nemal pravdu“. Naproti tomu Snowden utiekol na územie nepriateľa, ktorý sa nedávno snažil oslabiť americkú demokraciu, dodal Earnest.

Činy Snowden sú podľa neho tiež „oveľa vážnejšie a oveľa nebezpečnejšie“. Sám Snowden na twitteri Manningovej odkázal, že za päť mesiacov bude voľná. „Vďaka za všetko, čo si urobila pre svet, Chelsea,“ napísal.

Teraz tridsaťtriročný Snowden ako bývalý spolupracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) v roku 2013 zverejnil množstvo utajovaných informácií, ktoré odhalili značný rozsah americkej elektronickej a telefónnej špionáže. Napríklad terčom odpočúvania NSA bola aj nemecká kancelárka či francúzsky prezident. USA na Snowdena vydali medzinárodný zatykač. Snowden neskôr získal azyl v Rusku.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #edward snowden