Trump bude používať Twitter aj ako prezident, dôvodom sú vraj médiá

Nastupujúci americký prezident Donald Trump chce svet zásobovať pravidelným prísunom twitterových oznámení a reakcií najrôznejšieho druhu aj potom, čo sa v piatok ujme úradu.

18.01.2017 17:11
debata (17)

V dnešnom rozhovore s televíziou Fox News prezradil pre mnohých prekvapivú vec: Twitter nemá rád, k jeho používaniu ho ale nútia nepoctivé médiá, a jemu preto nezostáva nič iné, než sa ku krátkym správam na Twitteri uchyľovať aj z Bieleho domu.

Trump sa počas predvolebnej kampane preslávil ako veľmi usilovný autor tweetov, ktoré produkoval prakticky v akúkoľvek dennú hodinu a na ľubovoľnú tému od posmeškov týkajúcich sa vzhľadu politických konkurentov až po poznámky ohľadom jadrových zbraní.

„Pozrite, nemám rád tweetovanie. Sú iné veci, ktoré by som mohol robiť. Ale máme tu veľmi nepoctivé médiá, veľmi nepoctivú tlač. A toto je jediný spôsob, ako na to môžem reagovať,“ vysvetlil svoju potrebu využívať aj naďalej Twitter.

Nový republikánsky prezident má s radom médií dlhodobo napäté vzťahy. Väčšina veľkých novín sa pred voľbami zastávala skôr jeho demokratickej sokyňe Hillary Clintonovej a niektoré z médií sa snažili upozorňovať na desiatky Trumpových nepravdivých tvrdení počas predvolebných debát a verejných vystúpení. Posledný spor je o publikovaní správy, podľa ktorej Trumpa údajne chceli vydierať Rusi, ktorí na neho zhromaždili kompromitujúci materiál.

Budúci prezident tiež vyhlásil, že chce vybrať zástupcov médií, ktorí budú mať prístup na pravidelné tlačové konferencie. Tlačová miestnosť sa síce nepresunie z blízkosti Oválnej pracovne do inej budovy, čo bol pôvodný plán Trumpovho tímu, ktorý vzbudil veľkú nevôľu médií, avšak spôsob výberu novinárov sa zmeniť môže. Teraz o obsadení 49 miest rozhoduje novinárska asociácia, Trump však naznačil, že sa o to nabudúce môže postarať sám. Niektoré médiá sa obávajú, že takto bude chcieť trestať nepohodlných novinárov rovnako ako na svojej prvej tlačovej konferencii po zvolení, na ktorej minulý týždeň odmietol povoliť otázku reportérovi televízie CNN, ktorú označil za lživú.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #Donald Trump