Taliansky hotel pochovala lavína, medzi nezvestnými sú aj cudzinci

Z hotela zavaleného po stredajšom zemetrasení lavínou v strednom Taliansku sa podarilo vyslobodiť telá štyroch obetí. Informovala o tom talianska agentúra ANSA. Záchranári, ktorí sa na miesto dostali skoro ráno, počítajú s tým, že je na mieste mnoho mŕtvych.

19.01.2017 09:28 , aktualizované: 22:23
Taliansko, lavína Foto:
Na snímke, urobenej z videa talianskej polície, vidno hotel, ktorý zachytila lavína.
debata (11)

Doteraz sa uvádzalo, že si zemetrasenie, ktoré malo silu okolo piatich stupňov, vyžiadalo život jednej osoby a ďalší človek bol nezvestný. Podľa záchranárov bola lavína zrejme vyvolaná otrasmi zeme, ktoré v stredu postihli strednú časť Talianska. Tri telá sa podarilo vyslobodiť, štvrté zostáva v troskách, informovala s odvolaním sa na políciu agentúra ANSA.

Údaje o počte nezvestných sa rôznia. Denník La Stampa hovorí o troch desiatkach, podľa denníka Corriere della Sera ich je 27. Hovorca talianskej hasičskej brigády Luca Cari agentúre AFP povedal, že je nezvestných okolo 25 ľudí.

„Situácia je dramatická,“ povedal Cari, podľa ktorého doteraz záchranári nezaznamenali známky života v zasypanom hoteli. Záchranné práce sú podľa neho veľmi náročné. „Sú tam tony snehu, kmene stromov aj trosky,“ uviedol.

Záchranári mali v noci vzhľadom na husté sneženie problém dostať sa k zasiahnutému hotelu. „Je tu veľa mŕtvych,“ uviedol šéf horského záchranárskeho tímu Antonio Crocetta.

Medzi nezvestnými sú aj cudzinci. V zasypanej budove boli podľa Bukurešti traja Rumuni a podľa niektorých talianskych médií tiež Nemci a Švajčiari. Nezvestných troch Rumunov – matku s dvoma deťmi – potvrdilo ministerstvo zahraničia v Bukurešti, uviedla agentúra DPA aj niektoré rumunské médiá.

Taliansky denník Il Centro uviedol, že v hoteli boli aj občania Nemecka a Švajčiarska. Nemecké ministerstvo zahraničia túto informáciu nepotvrdilo.

Podľa zdroja denníka La Stampa dorazili záchranári k hotelu Rigopiano v provincii Pescara, ktorá je súčasťou stredotalianskej oblasti Abruzzo. Živí vyviazli zatiaľ dvaja ľudia, ktorých vrtuľník dopravil do nemocnice. Jedným z nich je hosť Giampaolo Parete.

Niektorí hostia stihli poslať na pohotovostné čísla SMS správy. „Pomôžte, umierame zimou,“ napísal podľa agentúry ANSA jeden pár hostí. Denník Corriere della Sera zverejnil SMS s textom: „Niektoré múry boli strhnuté. Som vonku s pracovníkom údržby, ale z hotela nevidím nič. Predo mnou je len múr snehu.“

„Som nažive, pretože som práve vychádzal pre niečo do auta,“ povedal. Jeho žena a dvaja synovia zostali v troskách hotela. „Ocitol sme sa pod snehom, ale podarilo sa mi dostať sa von. Auto zavalené nebolo, počkal som v ňom, kým neprišla pomoc,“ oznámil v nemocnici tridsaťosemroč­ný muž.

Lavína bola pravdepodobne vyvolaná dotrasmi pochádzajúcimi zo zemetrasení s magnitúdou vyše päť stupňov, ktoré v stredu postihli strednú časť Talianska. Záchranárom sa podarilo vytiahnuť dvoch živých ľudí z automobilu zaparkovaného pred hotelom. Hotel Rigopiano patrí do zimného strediska Farindola.

Otrasy zeme prišli po tom, ako regióny Abruzzo, Marche a Lazio zasiahlo niekoľkodňové husté sneženie. Mnoho tamojších obcí zostalo neprístupných, záchranárske horské tímy sa k nim pokúšali dostať počas celej noci. Rovnakú oblasť zasiahlo vlani v auguste silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo 298 mŕtvych.

Taliansko nestíha pomáhať zasneženým oblastiam

Taliansky premiér Paolo Gentiloni vyzval úrady, aby usilovnejšie pomáhali v oblastiach postihnutých stredajším zemetrasením a nezvyčajne silným snežením v predchádzajúcich dňoch. Niektorí obyvatelia týchto častí Talianska sa sťažujú, že sú kvôli prívalom snehu niekoľko dní odrezaní od sveta. Množstvo snehu komplikuje tiež záchranné práce v hoteli Rigopiano v centrálnom Taliansku, kde sa od stredy pohrešuje 30 ľudí, ktorých v hoteli zavalila lavína.

Gentiloni novinárom povedal, že je prednostne potrebné dostať sa k izolovaným miestam. V stredu situáciu záchranárom sťažilo v strednom Taliansku zemetrasenie o sile vyššej ako päť stupňov. Ľudia v zavalených častiach krajiny sú niekoľko dní bez elektriny.

„Žiadam všetkých, aby pokiaľ možno svoju pomoc znásobili. Požiadal som politikov, aby preukázali rozvahu a rešpektovali obtiažnosť situácie aj prácu civilných aj vojenských tímov, ktoré pomáhajú,“ povedal Gentiloni.

Kritike sa bránil šéf talianskej civilnej obrany Fabrizio Curcio. Povedal, že úrady čelia „dvom nehodám, pričom každá z nich samostatne by spôsobila veľké problémy“ pri organizovaní pomoci. Ľuďom, ktorí sa ocitli odrezaní, poradil, aby zostali doma, ak sú v bezpečí. V oblastiach zasiahnutých zemetrasením by naopak mali z domov odísť. „Zladiť tieto dve veci je krajne ťažké,“ povedal.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie #Lavína