Trump je ochotný spolupracovať s Moskvou v boji proti IS

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer v pondelok vyhlásil, že administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa je ochotná stať sa partnerom Moskvy v boji proti extrémistickej organizácii tzv. Islamský štát (IS).

23.01.2017 22:01 , aktualizované: 22:51
debata (70)

Tlačový tajomník Spicer na svojom prvom každodennom tlačovom brífingu uviedol, že prezident Trump má „úplne jasno“ v tom, že bude „spolupracovať s akoukoľvek krajinou odhodlanou poraziť Islamský štát“.

Spicer povedal, že administratíva bude spolupracovať na porážke militantnej organizácie „s Ruskom či každým iným“ – vojensky alebo ekonomicky.

Prezident sa zaviazal, že keď nastúpi do úradu, „rýchlo“ porazí Islamský štát, hoci konkrétne podrobnosti svojich plánov pre americké vojenské akcie v Iraku aj Sýrii neposkytol.

Ruské ministerstvo obrany už skôr oznámilo, že Rusko podniklo spoločnú bojovú misiu s lietadlami koalície vedenej Spojenými štátmi proti IS v Sýrii. Toto tvrdenie však takmer okamžite Pentagón poprel.

Na brífingu aj o automobiloch a klamstvách

Prezident USA Donald Trump bude hostiteľom raňajok v Bielom dome, na ktoré pozval šéfov viacerých veľkých automobiliek v krajine. Informoval o tom tlačový tajomník Bieleho domu Sean Spicer na prvom zo svojich každodenných tlačových brífingov vo Washingtone.

Trump bude podľa hovorcu v utorok hostiť výkonných šéfov automobiliek Ford, General Motors a Chrysler. Podrobnosti o programe tohto stretnutia však neuviedol.

Tvorba pracovných miest pre Američanov sa stala stredobodom Trumpových prvých dní v prezidentskom úrade a už počas predvolebnej kampane často vyzýval výrobcov automobilov, aby ponechali svoje továrne na území Spojených štátov.

Spicer na tlačovom brífingu tiež prisľúbil novinárom, že Trumpova administratíva im „nechce nikdy klamať“.

Dostal totiž otázky reagujúce na jeho skoršie nahnevané vyhlásenie, v ktorom odsúdil správne informovanie médií o veľkosti davu na Trumpovej piatkovej inaugurácii: médiá tvrdili, že dav ľudí bol menší než na inaugurácii jeho predchodcu Baracka Obamu pred ôsmimi rokmi.

Spicer uviedol, že s médiami sa „niekedy možno nezhodne“ vo faktoch, avšak zdôraznil, že s tímom novinárov akreditovaných v Bielom dome chce mať „zdravý vzťah“. „Ak urobíme chybu, budeme sa snažiť zo všetkých síl napraviť ju,“ dodal.

Tlačový tajomník uviedol, že mal nesprávne informácie o počte prepravených osôb vo washingtonskom metre, keď sa v sobotu 22. januára vyjadroval k téme účasti na inaugurácii – ale dodal, že keď sa skombinuje sledovanosť televíznych staníc a internetu, išlo o najsledovanejšiu inauguráciu v dejinách.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #Sean Spicer