Rumuni vyšli do ulíc. Chcú boj proti korupcii

Rumunské väznice sú plné. Tak zdôvodnila nová vláda v Bukurešti zámer omilostiť tisíce väzňov a zároveň cez nariadenie vlády novelizovať trestný zákon.

24.01.2017 09:39
Rumunsko, protest Foto: ,
Desaťtisíce Rumunov, medzi ktorými bol aj prezident Klaus Iohannis (v červenej bunde), protestovalo v nedeľu v Bukurešti proti oslabovaniu boja proti korupcii.
debata (16)

Jedno z prvých opatrení novej vlády, ktorá vznikla pred necelým mesiacom, môže podľa kritikov oslabiť boj proti korupcii a podkopať princípy právneho štátu v krajine. Navrhované zmeny kritizoval prezident, generálny prokurátor, najvyšší súd, šéf boja proti organizovanému zločinu, ako aj mimovládne organizácie a diplomati. Približne 20-tisíc Rumunov preto vyšlo minulý týždeň do ulíc.

Kritici upozorňujú nielen na obsah chystaných opatrení, ale aj na netransparentný spôsob ich prijímania. Nový premiér Sorin Grindeanu za sociálnych demokratov chce zmeny schváliť vo forme mimoriadneho nariadenia vlády, čo by znamenalo, že nebude potrebovať súhlas parlamentu ani podpis prezidenta.

Na protest proti zámerom vlády sa na Univerzitnom námestí v Bukurešti zišlo v nedeľu približne 15-tisíc ľudí, mnohí s transparentmi typu: „Chceme spravodlivosť, nie korupciu“, či „Chceme demokraciu, zlodeji do väzenia“. „Bol som tu počas revolúcie pred 27 rokmi a zisťujem, že odvtedy sa takmer nič nezmenilo. Zlodejstvo stále existuje. Protestujem v nádeji, aby moje deti a vnuci zažili lepšie časy,“ povedal jeden z demonštrantov, dôchodca Ioan Ilincuta. Medzi protestujúcimi v Bukurešti bol aj prezident Klaus Iohannis. „Niekoľkí politickí predstavitelia, ktorí majú problémy so zákonom, chcú meniť legislatívu a oslabiť právny štát,“ vyhlásil Iohannis. Ten už minulý týždeň žiadal vládu a premiéra, aby nijaké nariadenia týkajúce sa spravodlivosti neschvaľovali bez verejných konzultácií. Ďalšie demonštrácie sa konali v Kluži, Temešvári a iných mestách. Rumuni žijúci v cudzine sa zas zhromaždili pred rumunskými ambasádami v Londýne, Paríži či Kodani.

Veľkú kritiku a obavy z ústupu od boja proti korupcii vyvoláva zámer vlády novelizovať cez nariadenie vlády trestný zákon. Návrh obsahuje viacero kontroverzných ustanovení, ktoré sa týkajú prevencie konfliktu záujmov a boja proti korupcii. Podľa neho by sa napríklad nemalo trestať menej závažné zneužitie politickej moci, ak finančná škoda nepresiahne 200-tisíc leí (v prepočte približne 44-tisíc eur).

Podľa opozície a kritikov skutočným účelom navrhovaných zmien je zabezpečenie beztrestnosti politikov usvedčených z korupcie a omilostenie lídra sociálnych demokratov Livia Dragneu, ktorý bol podmienečne odsúdený na dva roky za úplatkárstvo a pokus o podvod pri referende. To mu zabránilo stať sa novým premiérom po decembrových parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazili sociálni demokrati.

Sociálni demokrati vládnu v koalícii s Alianciou liberálov a demokratov, v parlamente má koalícia jasnú väčšinu. Fakt, že sa premiér a vláda snažia obísť parlament, kritizuje liberálna opozícia ako snahu presadiť svoje zámery za každú cenu. Pripomína tiež, že o amnestii a zmene trestného zákona sociálni demokrati v predvolebnej kampani nič nehovorili, sľubovali v nej zvýšenie platov, dôchodkov a zníženie daní.

Okrem zmeny trestného zákona prišla vláda s návrhom na udelenie milosti. Amnestia sa má týkať najmä tých, ktorí boli odsúdení na menej ako päť rokov, netýka sa sexuálnych zločinov, násilných trestných činov alebo korupcie. Znížiť sa zároveň majú tresty pre väzňov starších ako 60 rokov, smrteľne chorých, tehotné ženy a odsúdených s malými deťmi. Podľa vlády by takto mohlo byť prepustených približne 2 500 odsúdených, väzenské úrady hovoria o 3 700 odsúdených.

Hlavné úlohy konferencie

  • Potvrdiť dohodu o prímerí z 29. decembra 2016.
  • Zabezpečiť humanitárnu pomoc pre konfliktom trpiacich civilistov.
  • Prípadne sa dohodnúť na ďalšom osude legálne zvoleného prezidenta Bašára Asada.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko