Kandidátom SPD na nemeckého kancelára nebude Gabriel, ale Martin Schulz

Kandidátom nemeckej koaličnej sociálnej demokracie na kancelára sa prekvapujúco nestane predseda strany Sigmar Gabriel, ale bývalý šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz. Informujú o tom nemecké médiá. Schulz podľa nich Gabriela nahradí tiež na čele strany.

24.01.2017 16:49
Sigmar Gabriel Foto: ,
Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel nebude kandidátom SPD na nemeckého kancelára.
debata (34)

O tom, kto bude za SPD kandidovať na kancelára, sa špekulovalo niekoľko mesiacov. Okrem Gabriela a Schulza sa hovorilo aj o primátorovi Hamburgu Olafovi Scholzovi. V posledných týždňoch už médiá i odborníci viacmenej počítali s tým, že sa súčasnej kancelárke Angele Merkelovej postaví terajší vicekancelár a minister hospodárstva Gabriel.

Gabriel v utorok podľa nemeckých médií spolustraníkom v Berlíne povedal, že kandidovať nebude. Zároveň ako kandidáta navrhol Schulza, ktorý by sa podľa neho mal stať aj šéfom strany. Návrh kandidatúry Schulza na kancelára musí ešte formálne schváliť vedenie strany.

Aké dôvody Gabriela k rozhodnutiu viedli, zatiaľ nie je úplne jasné. Už skôr sa ale hovorilo o tom, že Schulz je v prieskumoch verejnej mienky obľúbenejší než Gabriel, a preto by mohol lepšie konkurovať šéfke konzervatívnej únie Merkelovej.

Magazínu Stern Gabriel oznámil, že bude novým ministrom zahraničných vecí.

Doviesť stranu, ktorá je teraz súčasťou veľkej koalície práve s CDU/CSU, k víťazstvu v septembrových voľbách však nebude ani pre Schulza jednoduché. Prieskumy verejnej mienky konzervatívnej únii dávajú pred SPD asi 11–15 percentný náskok.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD #Martin Schulz #Sigmar Gabriel