Trump je vnímaný podobne ako Mao Ce-tung, tvrdia analytici

Medzi novým americkým prezidentom Donaldom Trumpom a niekdajším čínskym komunistickým vládcom Mao Ceo-tungom sú isté podobnosti. Tvrdia to niektorí americkí odborníci na Čínu.

26.01.2017 10:05
čína, kultúrna revolúcia Foto:
Mao Ce–tung, „veľký kormidelník“, a zakladateľ čínskeho štátu.
debata (58)

Ako politický vodca, ktorý vie, ako zvrátiť tradíciu a nastoliť nový poriadok prostredníctvom populizmu, by podľa nich Trump mohol byť skutočným dedičom Mao Ce-tunga.

„Mao Ce-tung bol revolucionár a populista. Mohol si vziať na mušku kohokoľvek a zvrátiť poriadky,“ hovorí Orville Schell, dlhoročný špecialista na Čínu a bývalý dekan Fakulty žurnalistiky Kalifornskej univerzity v Berkeley.

Mao veril, že musíte zničiť to staré a až potom môžete vytvoriť niečo nové, uviedol Schell na seminári v New Yorku, ktorý sa pokúšal predpovedať Trumpovu politiku voči Číne počas jeho prvých 100 dní v úrade. Schell poukázal na Maovu snahu zničiť ideologický systém Číny takzvanou kultúrnou revolúciou, počas ktorej roľníci a robotníci nahradzovali elity a situácia v krajine bola „absolútne hore nohami“.

Paralely medzi oboma politikmi vykreslil aj Kerry Brown, odborník na Čínu z Kráľovskej univerzity v Londýne. V internetovom časopise The Diplomat napísal, že Mao aj Trump nemali radi intelektuálov a Mao sa kruto pomstil každému, kto mu čo i len nepatrne oponoval.

Daniel Rosen z výskumnej spoločnosti Ródium Group, ktorý sa tiež zúčastnil seminára v New Yorku, ale povedal, že Mao veril v revolučné kroky ako v hlavnú politickú taktiku. Podľa Rosena je ale ešte príliš skoro na to vedieť, či Trump je „skutočný revolucionár,“ vzhľadom na rozporuplné správy prichádzajúce z jeho tímu.

Čínski odborníci však uvádzajú, že komplexný systém vlády v USA by zabránil Trumpovi v uskutočnení akýchkoľvek „významných podvratných reforiem“.

Čchen Tao-jing z šanghajskej univerzity politológie a práva poznamenal, že Mao aj Trump dokázali obratne využiť populizmus, aby obišli byrokratické systémy ovládané elitami a boli v priasmom kontakte s ľuďmi. Mao použil kultúrnu revolúciu, aby sa svätorečil medzi radovými občanmi, zatiaľ čo Trump posilňuje svoju popularitu cez Twitter, poznamenal server hongkonského denníka South China Morning Post (SCMP).

Čang Jü-čchüan zo Sunjatsenovej univerzity v juhočínskom Kantone si ale myslí, že Mao a Trump si sú podobní len do tej miery, nakoľko obaja zvrátili niektoré tradície vo svojich krajinách. „Vďaka svojej podnikateľskej povahe Trump verí, že predmetom rokovania môže byť všetko, dokonca vrátane ľudských práv a ideológie. Maov politický zmysel je oveľa vznešenejší než Trumpov,“ usudzuje Čang.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Mao Ce-tung #Donald Trump