OSN: Koalícia pri náletoch v Afganistane zabila 18 civilistov

Medzinárodná koalícia zabila v týchto dňoch počas náletov v provincii Hílmand najmenej 18 civilistov, prevažne žien a detí.

12.02.2017 19:59
debata (56)

Podľa agentúry Reuters to v nedeľu oznámila asistenčná misia OSN v Afganistane (UNAMA) na základe svojho predbežného vyšetrovania. Americké vojenské zdroje uviedli, že lietadlá USA podnikli v priebehu týždňa v oblasti okolo 30 leteckých úderov a že údaje o civilných obetiach preverujú.

„Vyšetrujeme obvinenia a usilovne pracujeme na tom, aby sme sa uistili, že boli usmrtení alebo zranení civilisti v dôsledku amerických leteckých úderov,“ oznámil podľa Reuters americký brigádny generál Charles Cleveland.

Hovorca americkej armády Bill Salvini predtým povedal, že sa udalosť vyšetruje. „Zatiaľ nebol v tomto smere dosiahnutý žiadny záver,“ dodal v písomnom vyhlásení.

Rodinní príslušníci obetí požadovali v nemocnici v hílmandskej metropole Laskár Ga vysvetlenie. „Ako by ženy a deti mohli byť Taliban?“ pýtal sa podľa Reuters istý Madžnún z okresu Sangin, kde v dome jeho brata bolo pri štvrtkovom nálete zabitých 11 ľudí. Miestny činiteľ Kásim povedal, že vláda chce spravodlivosť pre rodiny obetí.

Podľa pôvodných informácií, ktoré priniesla agentúra AP s odvolaním sa na afganské úradné zdroje a tiež miestnych obyvateľov, malo byť zabitých najmenej 22 civilistov, členov dvoch rodín.

Miestny občan Hamíd Gul podľa AP povedal, že pri nálete, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok, stratil deväť členov svojej rodiny, vrátane matky a sestry. „Je to všetko lož, že útočili na Taliban,“ povedal.

Šéf provinčnej rady v Hílmande Karím Atal povedal, že do nemocnice v Laskár Ga bolo prevezených päť zranených z útoku, vrátane dvoch žien a dvoch detí.

Vyslanec afganského prezidenta pre bezpečnosť v Hílmande Džabár Kahraman povedal, že incident sa stal pri operácii proti povstalcom z radikálneho hnutia Taliban v okrese Sangin. „Sme zarmútení, keď počujeme správy o zabitých civilistoch,“ povedal. „Keď Taliban používa civilistov ako svoj štít proti bezpečnostným silám, takéto incidenty sa vyskytnú,“ dodal.

UNAMA v nedeľu vo svojom vyhlásení prejavila znepokojenie nad nárastom civilných obetí počas násilia v Hílmande. Hovorila pritom o 25 obetiach, medzi ktoré zahrnula aj sedem mŕtvych zo sobotňajšieho samovražedného útoku Talibanu namiereného proti afganským vojakom pri budove banky v Laskár Ga. Za rok 2016 zahynulo podľa UNAMA v Hílmande následkom násilných útokov 891 civilistov, čo je najhoršia bilancia zo všetkých provincií Afganistanu s výnimkou hlavného mesta Kábul.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #OSN #nálety