Tretie výročie Majdanu: Centrum Kyjeva pripomína pevnosť

Približne 4-tisíc policajtov a príslušníkov Národnej gardy hliadkuje v týchto dňoch v centre Kyjeva, ako aj na prístupových cestách do metropoly.

22.02.2017 10:24
Majdan, Kyjev, sviečka, muž, výročie, spomienka Foto: ,
Muž drží sviečku na mieste, kde si ľudia prišli pripomenúť tretie výročie kyjevského Majdanu.
debata (68)

Osobné kontroly a bezpečnostné rámy sa stali podľa očitých svedkov i oficiálnych zdrojov súčasťou tretieho výročia udalostí na kyjevskom Majdane, ktoré odštartovali v krajine štátny prevrat.

„V centre mesta platí zosilnený režim. Inde polícia hliadkuje ako inokedy,“ informovala policajná hovorkyňa Oksana Bliščiková s tým, že hlavná ulica metropoly Kreščatik, ako aj Majdan sú pre verejnosť uzavreté. Dôvodom je zvýšená aktivita kritikov súčasnej vládnej moci najmä z radov pravicových radikálov.

Po tom, čo začali v januári s blokádou dopravy do a zo samozvaných republík a v utorok vypravili z Kyjeva na miesta blokády prvý autobus s „dobrovoľníkmi“, žiadajú dnes už aj odstúpenie premiéra Volodymyra Hrojsmana. Jeho kabinet obviňujú zo špekulácie umelo znížiť ťažbu uhlia v oblasti Volyne a v konečnom dôsledku doviesť bane ku krachu a následne ich predať oligarchom „za misku šošovice“.

„Vláda urobila Ukrajinu ešte viac závislou od ruskej energetiky,“ zaznelo v utorok z tribúny na Majdane, informuje ukrajinský portál Korrespondent. Aj Ukrajinský zväz vlastencov nielen podporuje doteraz trvajúcu blokádu, ale žiada výmenu zajatcov a schválenie zákona o okupovaných územiach. „Ak sa tak nestane, tak vojna bude trvať donekonečna, pretože vďaka nej sa zarábajú milióny hrivien,“ zhodlo sa asi 500 účastníkov demonštrácie pred hlavným vchodom do parlamentu. V tejto súvislosti najčastejšie zaznievajú obvinenia na adresu prezidenta Petra Porošenka a Bezpečnostnej služby Ukrajiny, ktorí „podporujú korupciu“ a „majú dohody s oligarchami Rinatom Achmetovom a Viktorom Medvedčukom“.

„Je to paradoxné, ale terajší nespokojenci konajú podľa tiež logiky, čím horšie, tým lepšie,“ povedal Pravde ukrajinský odborník, ktorý chcel zostať v anonymite. Zároveň upozornil, že „politických jastrabov z krídla nacionalistických radikálov nie je až tak veľa, ale najmä nemajú politický vplyv, o ktorý sa aj takýmito akciami usilujú“.

Pravdepodobne je o tom presvedčený aj prezident Porošenko a situáciu zatiaľ ignoruje. Prejavilo sa to o. i. aj na váhavom postoji vládnej moci v prípade zásahu proti aktérom blokády, ktorí v konečnom dôsledku škodia celej krajine. Porošenko však nešetrí sily inde. Hlavne v pokračujúcich útokoch proti Rusku. Najnovšie mu ako „aktualizačný moment“ poslúžilo rozhodnutie Moskvy uznávať cestovné a iné doklady vydávané samozvanými republikami na území východnej Ukrajiny ovládanom odporcami súčasnej vládnej moci. Porošenko počas utorkového stretnutia s komisárom EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christosom Stylianidesom vyzval na "rezolútne kroky až po sprísnenie sankcií“.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Majdan