Okolie Poličských strojární je uzavreté pre obavy z výbuchov

Česká polícia po sérii výbuchov uzavrela oblasť okolo areálu strojární v českom meste Polička. Ide o zónu do vzdialenosti približne 1800 metrov od firmy.

23.02.2017 13:32 , aktualizované: 24.02.2017 14:28
debata (9)

Okolie areálu strojární v českom meste Polička zostalo aj v piatok preventívne uzavreté, a to aj napriek tomu, že výbuchy sa odtiaľ prestali ozývať už vo štvrtok v neskorých večerných hodinách.

Zamestnanci strojární českému denníku Právo potvrdili, že v hale susediacej s tou, v ktorej došlo k explózií trinitrotoluénu v lise tvarujúcom plastickú trhavinu, sú uskladnené stovky ručných obranných granátov určených na rozmontovanie.

Od piatkového rána zasadá v oblasti krízový štáb, ktorý by mal rozhodnúť o ďalšom postupe. Na mieste je už aj špeciálny hasičský tank s kamerami, ktorý sleduje ohniská požiarov.

Ešte dnes dopoludnia mal byť do akcie pripravený aj hasičský obrnený transportér. Obe vozidlá hasiči počas uplynulej noci presunuli zo základne v meste Hlučín.

„Pyrotechnici sa pokúsia kontrolovať epicentrum, chcú sa k nemu dostať spolu s hasičmi. Tank by mal hasičov a pyrotechnikov ochrániť,“ uviedol hajtman Pardubického kraja Martin Netolický (ČSSD), ktorý sa zúčastňuje na rokovaní krízového štábu.

Ľudia sa domov vrátiť nemôžu

Podľa policajnej hovorkyne Hany Kaizarovej je aj naďalej uzavretý celý priestor vrátane príjazdovej cesty Polička-Jimramov. Ľudia, ktorých z oblasti evakuovali, sa zatiaľ domov vrátiť nemôžu.

„Žije tam asi šesťdesiat až osemdesiat ľudí, je tam bytový dom a asi štyri domčeky,“ povedal starosta.

Areál sa nachádza v miestnej časti Poličky, nazvanej Borina. V jednej z hál sa odohrala séria výbuchov. Prvá explózia sa ozvala o 11.20 h, nasledovalo niekoľko ďalších.

Výbuch zranil 19 ľudí

Podľa firmy došlo k mimoriadnej udalosti na lise na lisovanie trhavín. Pracovníkov z objektu evakuovali okamžite ešte pred príchodom hasičov. „Následný požiar haly spôsobil ďalšie výbuchy materiálu,“ uviedol štatutárny riaditeľ Petr Němec.

Podľa polície už je väčšina zranených v nemocniciach. Výbuchy síce zatiaľ ustali, nebezpečenstvo ale stále trvá. Podľa hasičov objekt s trhavinami ďalej horí, ale je izolovaný od ostatných.

Explózia zranila 19 ľudí, z toho traja vážne.

Ťažká situácia

„Ono to stále ešte vybuchuje. Štyria ľudia boli zranení, možno ich tam je viac, ešte ich odtiaľ nevytiahli,“ povedala okolo obeda hovorkyňa polície Hana Kaizarová.

Podľa operačného dôstojníka krajských hasičov bol vyhlásený tretí stupeň požiarneho poplachu, na mieste je 12 hasičských jednotiek.

Podľa riaditeľa Zdravotníckej záchrannej služby Pardubického kraja Pavla Svobodu vyšli na miesto najprv dve posádky záchranárov, neskôr museli byť vyslané ďalšie. „Máme aktuálne nahlásené 12 zranených, z toho dvaja popálení, dvaja ťažko zranení, zvyšok údajne ľahko. Došlo aj k poškodeniu sanitky,“ povedal Svoboda. Počete zranených stúpol na 19.

Pre výbuch bol aktivovaný traumatologický plán, nemocnice a záchranná služba pracujú v režime mimoriadnej udalosti, kedy rozsah zranených presahuje lokálne možnosti. „Posielame tam osem sanitných vozidiel, budú tam pristávať dva vrtuľníky. Vezieme tiež náhradnú sanitku za voz poškodený výbuchom,“ dodal Svoboda.

Spoločnosť Poličské strojárne zatiaľ k udalosti nechce poskytovať informácie. Vyjadrí sa za niekoľko hodín, povedala výrobná riaditeľka Helena Pazderová.

V strojárňach už vybuchovalo

V septembri 2015 v areáli Poličských strojární explodovalo v hale 320 ton pušného prachu. Strecha haly pri explózii odletela viac ako 50 metrov do lesa. Pri následnom požiari sa ľahko popálili dvaja ľudia. Škoda bola približne 520 000 eur. Polícia vyšetrovanie požiaru uzavrela ako správny delikt. Spáchanie trestných činov všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti a ublíženia na zdraví z nedbanlivosti sa nepotvrdilo.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #výbuch #strojárne