Iracká štátna televízia: Iracké jednotky dobyli letisko v Mósule

Iracké vládne jednotky vo štvrtok dobyli strategické letisko na juhu mesta Mósul. Oznámila to iracká štátna televízia.

23.02.2017 13:59
debata (23)

Podľa BBC trvala bitka o letisko štyri hodiny. Mósulské letisko je strategický bod pre znovudobytie západnej časti mesta, ktoré je poslednou významnou baštou teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku. Východnú časť mesta dobyli vládne jednotky v januári.

Členovia irackých bezpečnostných zložiek pózujú... Foto: Reuters, ZOHRA BENSEMRA
Mósul, iračania, irak, vojaci, policajti, polícia Členovia irackých bezpečnostných zložiek pózujú s vlajkou terorostickej organizácie Islamský štát, ktorú za sebou nechali bojovníci IS po dobytí letiska v Mósule spojeneckými silami.

„Sily rýchlej reakcie a federálnej polície majú plne pod kontrolou letisko v Mósule,“ uviedla iracká štátna televízia v bleskovej správe na svojich obrazovkách.

Iracké vládne jednotky podporované medzinárodnou koalíciou na čele so Spojenými štátmi, začali v Mósule boj o letisko a priľahlou vojenskú základňu Ghazlaní na južnom predmestí vo štvrtok skoro ráno. Boje o základňu ale zrejme ešte pokračujú.

Pozemnej bitke predchádzalo nočné bombardovanie medzinárodnou koalíciou na čele s USA. Pozemnej operácii sa podľa agentúry AP zúčastnili aj zahraniční vojaci, ich národnosť ale agentúra neuviedla. Pri štvrtkových bojoch o letisko a vojenskú základňu prišiel podľa BBC o život iracký plukovník, ktorého zabila mína pri letiskovej ploche.

S podporou medzinárodnej koalície začala iracká armáda boj o západný Mosul v nedeľu. Neskôr sa jej podarilo získať kontrolu nad dedinou Abú Sajf, ktorá je na kopci nad mósulským letiskom.

Západná časť Mósulu je síce plošne o niečo menšia ako východná (tú vládne jednotky dobyli minulý mesiac), je ale hustejšie obývaná. OSN už varovala, že boje môžu ohroziť až 650-tisíc civilistov. Pred začatím ofenzívy však vláda zhadzovala na mesto informačné letáky o blížiacom sa začiatku bojov.

Dobytie západného Mósulu, v ktorom sa nachádza aj historická časť tohto starobylého mesta, môže byť podľa expertov ťažšie. Je v ňom totiž veľa úzkych uličiek.

Ofenzíva za znovudobytie druhého najväčšieho irackého mesta, ktorý je v rukách IS od júna 2014, začala vlani v októbri. Do bojov je nasadených viac ako 100-tisíc irackých vojakov, policajtov, kurdských pešmergov či šiitských milícií.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Mósul