Nemecká rodina s 10 deťmi, ktorá emigrovala na Sibír, je späť doma

Nemecká rodina s desiatimi deťmi, ktorá za veľkého záujmu ruských štátnych televízií emigrovala na Sibír, aby potomkovia nemuseli v nemeckých školách navštevovať hodiny sexuálnej výchovy, sa nečakane vrátila do Nemecka.

28.02.2017 07:36
debata (156)

„Poslali mi pozdrav z Nemecka s ospravedlnením, že sa nestačili rozlúčiť. Všetci sme z odchodu prekvapení,“ povedal novinárom rodinný známy. „V piatok sa zobrali a odišli,“ dodal ďalší známy podľa spravodajského serveru Newsru.com.

Euge (Jevgenij) Martens, jeho manželka Luisa a desať detí sa vlani v decembri usadili v obci Kyštovka pri Novosibirsku po tom, čo sa prihlásili do programu dobrovoľného presídlenia krajanov do vlasti. Od miestnych úradov dostali jednorazovú štátnu pomoc na nezaopatrené deti v celkovej výške 150-tisíc rubľov (1 882 eur).

Martens aj jeho manželka pochádzajú z nemeckých rodín od Omska, odkiaľ sa v 90. rokoch vysťahovali do Nemecka, kde sa zoznámili a vzali. Dôvodom k návratu na Sibír sa stal incident z roku 2012, keď desaťročná dcéra prestala navštevovať lekcie sexuálnej výchovy v škole. Otec odmietol zaplatiť pokutu za „záškoláctvo“ dcéry a tak ho súd poslal na jeden deň za mreže.

Neskôr sa rodina rozhodla vyvarovať sa konfliktov s nemeckými úradmi tým, že sa vysťahuje na Sibír aj s desiatimi deťmi vo veku od pol roka do 15 rokov.

Rodinní známi vraj netušia, čo ich k odchodu zo odľahlej sibírskej obce vlastne viedlo.

Reportér Slobodnej Európy, ktorý rodinu ruských Nemcov na Sibíri navštívil, však popisoval v akých biednych podmienkach rodina žila: v sibírskej obci totiž Martens dostal „polorozpadnutú chalupu aj všetky problémy ruského vidieka“, ktorý sa vyľudňuje, ani nehovoriac o problémoch s ruskou byrokraciou.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #rodina #sexuálna výchova #Sibír