V Essene uzavreli pre teroristickú hrozbu obchodné centrum

Polícia sa v sobotu rozhodla na celý deň uzavrieť obchodné stredisko v západonemeckom Essene. Dôvodom bolo vierohodné varovanie od spravodajských zložiek pred bezprostrednou bezpečnostnou hrozbou.

11.03.2017 19:36
policajti, Nemecko, Essen, nákupné stredisko Foto: ,
Dvojica hliadkujúcich policajtov sa rozpráva s okoloidúcou ženou pri nákupnom stredisku v Essene, ktoré v sobotu pre teroristickú hrozbu uzavreli.
debata (8)

Polícia predpokladá, že svojim opatrením zabránila teroristickému útoku v jednom z najväčších obchodných centier v Nemecku. Podľa informácií agentúry DPA z bezpečnostných kruhov má prípad islamistické pozadie. Polícia v súvislosti s výstrahou vypočúvala dvoch mužov a prehľadala ich byty.

„Nákupné stredisko a priľahlé parkovisko zostali zatvorené, zatiaľ čo stovka policajtov strážila, aby nikto nemohol vstúpiť dovnútra. Policajti vykázali z budovy aj rannú smenu upratovačiek,“ opísala situáciu agentúra AP.

Polícia podľa agentúry AFP uzavrela aj stanice metra pri stredisku Limbecker Platz, v ktorom sú asi dve stovky obchodov. Stredisko v sobotu bežne navštívi okolo 60-tisíc ľudí.

Podľa agentúry DPA sú na mieste policajti vybavení samopalmi a nepriestrelnými vestami. Polícia zároveň spolupracuje s množstvom expertov, aby objasnila pozadie hrozby. „Musíme zistiť, kto tu mohol mať niečo v pláne,“ uviedol policajný hovorca.

Mesto Essen, ktoré má takmer 600-tisíc obyvateľov, zažil teroristický útok pred necelým rokom. Vlani v apríli dvaja moslimskí mladíci hodili bombu do sikhskej modlitebne. Pri explózii utrpeli traja ľudí zranenia, pripomína agentúra DPA.

Nemecké spravodajské služby odhadujú, že v krajine žije okolo 10-tisíc radikálnych islamistov, z ktorých asi 1600 je podozrievaných, že by sa mohli dopustiť násilia.

Radikálna organizácia Islamský štát sa prihlásila k minuloročnému útoku kamiónu na vianočnom trhu v Berlíne s 12 mŕtvymi, k jednej vražde v Hamburgu aj k bombovému útoku samovražedného atentátnika v Ansbachu s 15 zranenými a k ​​útoku muža so sekerou, ktorý vo vlaku v Bavorsku zranil päť osôb.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #teroristická hrozba #Essen