Východolíbyjské jednotky začali boj o ropný prístav

Východolíbyjské jednotky generála Haftara začali pozemnú ofenzívu v snahe získať späť ropný prístav Rás Lanúf, o ktorý ich pripravili začiatkom mesiaca radikáli pôvodom z Benghází.

14.03.2017 12:37
debata (7)
Do rúk extrémistov vtedy padol aj druhý prístav As-Sidr. S odkazom na armádne zdroje o tom informovala agentúra Reuters. Jednotky lojálne Líbyjskej národnej armáde (LNA) pod velením generála Haftara 3. marca prišli o ropné prístavy As-Sidr a Rás Lanúf, ktoré sa nachádzajú asi 50 a 75 kilometrov od mesta Naufalíja. Aj napriek začatiu náletov sa však LNA zatiaľ nepodarilo prístavy získať späť. Dnes preto líbyjská armáda začala protiútok za použitia pozemných síl. Miestnym médiám to oznámil príslušník LNA Akram Buhalika.

Líbya sa od zvrhnutia svojho dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011 nespamätala z chaosu. Mesto Benghází, ktoré bolo strediskom revolúcie, vtedy padlo do rúk radikálov. Viac ako dva roky v meste proti islamistom bojuje Líbyjská národná armáda (LNA) generála Haftara. O vládu nad Líbyou usilujú dva kabinety – ten na východe, ktorý stojí za Haftarom, neuznáva vládu v Tripolise, ktorá má podporu OSN. Vláda v Tripolise súčasný boj o prístav už skôr odsúdila a uviedla, že sa na nich nijako nepodieľa.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Chalíf Haftar