Francúzsky minister zamestnával svoje dve dcéry ako asistentky

Bruno Le Roux zamestnával svoje dve dcéry ako asistentky v období, keď bol poslancom Národného zhromaždenia, dolnej komory parlamentu.

21.03.2017 07:31
debata (2)

„Mám dcéry, ktoré pre mňa pracovali v letných mesiacoch alebo počas školských prázdnin, ale nikdy nie na pravidelnej báze,“ povedal socialista Le Roux v pondelok večer v relácii Quotidien vysielanej televíziou TMC.

Minister Bruno Le Roux si po odhalení o... Foto: Reuters, Charles Platiau
Bruno Le Roux Minister Bruno Le Roux si po odhalení o zamestnávaní svojich dvoch dcér na utorok k sebe pozval premiér Bernard Cazeneuve.

Le Rouxove dcéry pracovali ako asistentky v rokoch 2009–2016. Jedna z nich podpísala desať zmlúv na dobu určitú, druhá 14. Prvé zmluvy pritom podpísali vo veku 15, resp. 16 rokov, keď ešte chodili na gymnázium. Spolu si zarobili 55-tisíc eur.

Le Roux bol poslancom Národného zhromaždenia od júna 1997 do decembra 2016.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti uviedla, že ministra si po uvedenom odhalení v utorok k sebe pozval premiér Bernard Cazeneuve.

Zamestnávanie rodinných príslušníkov ako parlamentných asistentov je vo Francúzsku v zásade legálne. Táto prax sa však dostala pod paľbu kritiky kvôli prípadu konzervatívneho prezidentského kandidáta Francoisa Fillona, ktorý niekoľko rokov fiktívne zamestnával ako svojich asistentov manželku Penelope a svoje dve deti.

Voči Fillonovi boli v tejto kauze vznesené minulý týždeň predbežné obvinenia. Ten však trvá na svojej nevine a odmieta odstúpiť z prezidentskej kampane, hoci jeho preferencie značne klesli.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Bruno Le Roux #Národné zhromaždenie