Polícia identifikovala útočníka z Londýna

Radikálne hnutie Islamský štát sa prostredníctvom agentúry Amak prihlásilo ku stredajšiemu útoku v Londýne. Scotland Yard identifikoval útočníka ako 52-ročného Khalida Masooda.

23.03.2017 08:20 , aktualizované: 17:11
Veľká Británia, polícia Foto: ,
Britskí policajti boli po útoku v pohotovosti.
debata (129)

Terorista, ktorý v stredu zaútočil pri parlamente v Londýne, bol britským občanom narodeným v Spojenom kráľovstve. V prejave pred zákonodarcami to vyhlásila britská premiérka Theresa Mayová.

O útočníkovi Mayová povedala, že bol pred niekoľkými rokmi kvôli „násilnému radikalizmu“ v hľadáčiku britskej tajnej služby MI5, ale že teraz ho úrady nepovažovali za hrozbu. Podľa premiérky je polícia presvedčená, že konal sám a že verejnosti teraz žiadne bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí.

„Celá krajina chce vedieť, kto je zodpovedný za túto krutosť. Beží rozsiahle protiteroristické vyšetrovanie, ktorého cieľom je odhaliť o útoku všetko, čo bude možné, a to vrátane prípravy, motivácie a toho, či sa na plánovaní podieľali aj ďalší ľudia,“ povedala Mayová.

zväčšiť Britská premiérka Theresa Mayová pri prejave v... Foto: Reuters, HANDOUT
Theresa Mayová Britská premiérka Theresa Mayová pri prejave v parlamente.

Stredajší čin označila za útok proti slobode a demokracii, lebo atentátnik si za svoj cieľ vybral miesto, kde sa ľudia z celého sveta schádzajú, aby sa radovali z toho, čo znamená sloboda. „Nebojíme sa a nikdy tvárou v tvár terorizmu nezaváhame,“ vyhlásila premiérka. „Neporazíte nás, naše hodnoty sú trvalé,“ dodala.

Útočník mal bohatý trestný register

Polícia vo vyhlásení uvádza aj bližšie podrobnosti o útočníkovi. Päťdesiatdvaročný Khalid Masood mal bohatý trestný register. Rodák z Kentu v juhovýchodnom Anglicku však nevzbudil podozrenie z prípravy teroristického útoku, uvádza sa v policajnom vyhlásení, ktoré na svojom webe umiestnila televízia Sky News.

Predpokladá sa, že muž, ktorý používal rad falošných mien, v poslednom čase žil v strednom Anglicku.

„Masood nebol v súčasnosti predmetom žiadneho vyšetrovania a neboli žiadne predchádzajúce informácie o tom, že by mal v úmysle spáchať teroristický útok,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Bol však známy polícii pre celý rad predchádzajúcich rozsudkov za napadnutie, vrátane ťažkého ublíženia na zdraví, držanie útočných zbraní a narušovania verejného poriadku,“ uvádza polícia.

Prvýkrát bol Masood odsúdený v novembri 1983 za poškodzovanie cudzej veci. Posledný rozsudok bol nad ním vynesený v decembri 2003 za držanie noža. Nikdy nebol odsúdený za žiaden čin vzťahujúce sa k terorizmu.

Minister obrany: Páchateľ konal sám

Šéf protiteroristického oddelenia metropolitnej polície Mark Rowley na tlačovej konferencii bez spresnenia povedal, že čin bol inšpirovaný „medzinárodným terorizmom“ a že páchateľ konal podľa všetkého sám.

„Polícia toho človeka (útočníka) preveruje, preveruje jeho styky a odkiaľ pochádzal,“ povedal minister obrany Michael Fallon. „Prioritne zisťujú, či do toho neboli zapojení ďalší ľudia. Ich pracovný predpoklad je, že to súviselo s islamistickým terorizmom,“ dodal.

Fallon tiež povedal, že sa preskúmajú bezpečnostné opatrenia v budove a okolí parlamentu.

Príslušníci forenznej polície pracujú vo... Foto: SITA, Kirsty Wigglesworth
Londýn, útok Príslušníci forenznej polície pracujú vo štvrtok ráno pred budovou britského parlamentu.

Pri razii v Birgminghame zadržali osem ľudí

Britská polícia v reakcii na stredajší teroristický útok v Londýne uskutočnila na niekoľkých miestach v Británii razie, pri ktorých zadržala osem ľudí. Vo štvrtok to oznámil šéf protiteroristického oddelenia metropolitnej polície Mark Rowley.

Záťah sa uskutočnil aj v Birminghame, kde podľa informácií televízie SkyNews polícia zadržala troch ľudí.

BBC v noci na štvrtok uviedla, že je možné, že útočník si v Birminghame vypožičal auto. Táto informácia ale overená nebola.

„Prehľadali sme šesť adries a zadržali sedem ľudí. Vyšetrovanie v Birminghame a na ďalších miestach v krajine pokračuje,“ povedal Rowley novinárom.

Podľa Rowleyho polícia nemá informácie o tom, že by verejnosti bezprostredne hrozilo nejaké ďalšie nebezpečenstvo.

Na webe sa medzitým špekuluje o možných väzbách útočníka na Birmingham. „Ten muž z Londýna tu žil,“ citovala agentúra AP istého svedka z Birminghamu.

Špekulácie živí aj fakt, že do tohto anglického mesta viedli stopy útokov v Paríži a Bruseli.

Štyri obete

Útočník, ktorého polícia zabila v stredu na moste pri britskom parlamente, narazil do davu a potom nožom napadol hliadkujúceho policajta. Pri čine zahynuli štyria ľudia vrátane policajta Keitha Palmera, ďalších 36 ľudí z 11 krajín utrpelo zranenia. Učiteľku španielčiny Ayshu Fradeovú (43), ktorá je jednou z dvoch civilných obetí, zabil terorista na Westminsterskom moste, keď smerovala do neďalekej školy po svoje dve dcéry vo veku osem a 11 rokov.

Spoločne s Fradeovou pri útoku prišiel o život aj vyše 50-ročný Američan Kurt Cochran zo štátu Utah, ktorý so svojou manželkou v britskom hlavnom meste oslavoval 25. výročie sobáša. Jeho manželka Melissa utrpela ťažké zranenia. Skonal taktiež aj policajt Keith Palmer.

Neozbrojeného policajta Palmera (48) útočník dvoma nožmi na smrť dobodal pred budovou parlamentu po tom, ako pretým autom narazil do zábradlia. Polícia mu posmrtne udelí vyznamenanie.

Kráľovná útok označila za ‚hrozné násilie‘

Britská kráľovná Alžbeta II. vo štvrtok uviedla, že jej „myšlienky, modlitby a najhlbšie sympatie“ patria tým, ktorých zasiahlo stredajšie ‚hrozné násilie‘ v Londýne.

„Po šokujúcich udalostiach vo Westminsteri s princom Filipom ľutujeme, že sa z veľmi pochopiteľných dôvodov nebudeme môcť zúčastniť na plánovanom otvorení nového ústredia Scotland Yardu. Teším sa na jeho návštevu niekedy neskôr,“ uviedla zároveň kráľovná v správe adresovanej šéfovi Metropolitnej polície Craigovi Mackeyovi.

„Moje myšlienky, modlitby a najhlbšie sympatie sú s tými, ktorých zasiahlo včerajšie násilie. Viem, že hovorím za všetkých, keď prejavujem obdiv a trvalé poďakovanie príslušníkom Metropolitnej polície a všetkým tým, ktorí pracujú nezištne, aby pomáhali a ochraňovali ostatných,“ napísala ďalej kráľovná.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #teroristický útok #policajná razia #Birmingham