Atentátnik z Londýna konal podľa polície osamotene

Londýnska metropolitná polícia naďalej verí, že útočník Khalid Masood, ktorý v stredu neďaleko britského parlamentu zabil štyroch ľudí a ďalších 50 zranil, konal osamotene.

26.03.2017 09:41
debata (3)

Nič nenaznačuje, že by boli plánované ďalšie útoky, dodali podľa spravodajského serveru BBC News policajné zdroje. Polícia po atentáte zadržala 11 ľudí pre podozrenie z prípravy teroristického útoku, väčšinu z nich však už prepustila. Vo väzbe zostáva len jeden muž z Birminghamu.

„Musíme sa všetci zmieriť s tým, že možno nikdy nepochopíme, prečo to urobil. Táto informácia mohla zomrieť s ním,“ vyhlásil policajt Neil Basu. Masood, ktorý najprv narazil do okoloidúcich autom a potom zaútočil nožom, bol neskôr zastrelený políciou.

„Naďalej sme presvedčení o tom, že Masood konal v ten deň sám. Nemáme žiadne tajné informácie, ktoré by naznačovali, že sú naplánované ďalšie útoky,“ konštatoval.

„Avšak aj v prípade, že svoj čin pripravoval sám, sa musíme pokúsiť objasniť, prečo tento neslýchaný čin spáchal, aby sme upokojili Londýnčanov a poskytli odpovede na otázky rodín obetí i preživších,“ do­dal.

„Sme odhodlaní zistiť, či Masood bol osamelý vlk inšpirovaný teroristickou propagandou, alebo či ho k činu iní povzbudzovali, či ho niekto podporoval, či dokonca riadil,“ vyhlásil policajt, ​​ktorý súčasne vyzval ľudí, ktorí Masooda poznali, aby sa prihlásili polícii.

V Birminghame, Manchestri a Londýne bolo po atentáte zatknutých 11 podozrivých, polícia ich ale postupne prepustila. Vo väzbe zostáva už len 58-ročný muž zadržaný v Birminghame.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Londýine