Mayová: Odchádzame z Európskej únie, nie z Európy

Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila v stredu v britskom parlamente odštartovanie procesu, ktorého výsledkom bude vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

29.03.2017 15:51
debata (14)

V súlade s vôľou občanov Británie „Spojené kráľovstvo spúšťa proces odchodu z Európskej únie“.

Britská premiérka Theresa Mayová to oznámila v stredu v parlamente iba niekoľko minút po tom, ako ňou podpísaný list osobne prevzal v Bruseli od britského veľvyslanca Tima Barrowa predseda Európskej rady Donald Tusk.

Britská premiérka Theresa Mayová počas prejavu... Foto: Reuters
Theresa Mayová Britská premiérka Theresa Mayová počas prejavu v parlamente, v ktorom informovala poslancov o odovzdaní listu Donaldovi Tuskovi, ktorým oficiálne odštartoval proces brexitu.

„Spúšťame proces odchodu z Európskej únie, nie z Európy,“ zdôraznila Mayová a dodala, že Británia tento rozvodový proces s Úniou spustila na základe demokratickej vôle Britov.

Najlepšie dni prichádzajú

Mayová zároveň vyjadrila presvedčenie, že najlepšie dni budú pre Britániu nasledovať až po brexite.

„Británia bude našim partnerom v Európe najlepším priateľom a susedom,“ uistila 27 krajín, ktoré ostanú v Únii bez Londýna.

„Toto je historický okamih, z ktorého už niet návratu. Chystáme sa teraz prevziať kontrolu nad vecami, ktoré nás najviac zaujímajú.“

„Dnes vláda koná v súlade s demokratickou vôľou občanov Británie,“ pokračovala premiérka a pripomenula, že týmto sa začína dvojročný proces vyjednávania.

V liste vyzvala Brusel k spolupráci

Britská premiérka Theresa Mayová v liste oznamujúcom odchod Británie z Európskej únie vyzvala Brusel k spolupráci a zdôraznila, že usporiadaný duch konania je v najlepšom záujme všetkých zúčastnených.

Pokiaľ ide o technické rozhovory o podmienkach brexitu, chce ich začať čo najskôr. V liste, ktorý na svojom webe zverejnila britská vláda, premiérka tiež uistila, že rešpektuje postoj Európskej únie k podmienkam účasti na jednotnom trhu.

„Mali by sme spolu rokovať konštruktívne, s rešpektom a v duchu úprimnej spolupráce,“ uviedla premiérka. Mayová tiež upozorňuje, že nadchádzajúce rokovania v spravodlivej a usporiadanej atmosfére sú najlepším postupom nielen pre Spojené kráľovstvo, ale aj pre Európsku úniu.

Premiérka tiež vyjadrila želanie, aby Európa zostala silná, prosperujúce a aby sa dokázala ubrániť pred bezpečnostnými hrozbami.

V otázke je kriminalita a terorizmus

Agentúra AP uviedla, že Mayová zvolila zmierlivý tón a Brusel vyzvala k úprimnej spolupráci.

V liste premiérka uviedla, že pripravuje niekoľko zákonov, ktoré sa vybraným problematickým bodom odchode z EÚ sa budú venovať a ktoré sa budú týkať zachovania kontinuity a istoty pre obchodovanie.

Pokiaľ bude Británia nútená opustiť európsky blok bez príslušnej dohody s úniou, chce Londýn obchodovať podľa podmienok Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Zároveň Mayová poznamenala, že nevyjednanie takejto dohody bude znamenať oslabenie spolupráce v boji proti kriminalite a terorizmu.

Rešpektujeme slobody

Dokument Mayovej ďalej uvádza, že Londýn by chcel s technickými rozhovory o podrobnostiach stratégie začať čo najskôr a že treba uprednostniť vo vyjednávaní tie najväčšie výzvy.

Mayová v liste konštatovala, že rešpektuje postoj EÚ ku štyrom slobodám jej voľného trhu, teda voľnému pohybu osôb, tovaru, služieb a kapitálu, takže Británia si nemôže vybrať len to najlepšie.

Dodala, že je tiež jasné, že britské spoločnosti sa budú musieť vyrovnať s pravidlami inštitúcií, v ktorých Británia už nebude zastúpená.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Snemovňa #Brexit #Theresa Mayová