Pentagon: Letecké útoky koalície na Islamský štát zabili najmenej 352 civilistov

Najmenej 352 civilistov bolo zabitých pri Američanmi vedených leteckých útokoch koalície na Islamský štát v Iraku a Sýrii od začiatku operácie v roku 2014. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obrany. Uviedlo, že od novembra 2016 do marca tohto roku prišlo pri náletoch o život 45 civilistov - zväčša v irackom meste Mósul a jeho okolí.

30.04.2017 19:34
Irak, Mosul, boj, boje, vojaci, výbuch Foto: ,
Iracké jednotky počas bojov proti radikálom z teroristickej organizácie Islamský štát v Mósule.
debata (11)

Pentagon vo vyhlásení konštatoval, že v každom jednom incidente „boli prijaté všetky možné bezpečnostné opatrenia“, napriek tomu nálety vyústili v „neúmyselnú stratu“ civilných životov.

Aktivisti a pozorovateľské skupiny hovoria o oveľa vyššom čísle – podľa Airways zahynulo pri koaličných náletoch vyše 3 000 civilistov.

„Ľutujeme neúmyselnej straty civilných životov… a vyjadrujeme svoju úprimnú sústrasť ich rodinám a ďalším postihnutým týmito útokmi,“ citovala z vyhlásenia Pentagonu agentúra Reuters.

USA zaútočili na Islamský štát v auguste 2014, keď sa zmocnil Mósulu a rozsiahlych území na severe a západe Iraku.

Náčelník generálneho štábu irackej armády, generálplukovník Othman al-Ghanní očakáva, že bitka o Mósul sa skončí „do troch týždňov“, dovtedy z neho vyženú Islamský štát, a to napriek odporu militantov v husto zaľudnenej štvrti Starého mesta. Citoval ho dnes štátny denník as-Sabah.

Spojenými štátmi vedená koalícia poskytuje od októbra 2016 leteckú a pozemnú podporu irackej ofenzíve na Mósul, najväčšie mesto severného Iraku, ktorý padol do rúk sunnitským extrémistom v júni 2014.

OSN sa domnieva, že v západnej časti Mósulu kontrolovanej militantmi sa nachádza do pol milióna ľudí, 400 000 z nich v Starom meste. Majú málo vody a jedla a žiaden prístup do nemocnice.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Pentagon #civilisti #Islamský štát