Útok v Manchestri: Polícia zatkla piateho muža, mal pri sebe podozrivý balík

Policajné jednotky vykonali v južnom Manchestri raziu, pri ktorej zadržali troch mužov pričom pátrajú po ďalších komplicoch Salmana Abediho. V policajnom zaistení sú tak v súvislosti s útokom už štyria podozriví.

24.05.2017 07:46 , aktualizované: 22:21
debata (60)

Britská polícia zadržala už piateho muža v súvislosti s pondelkovým teroristickým útokom v Manchestri, informovala BBC. Mal pri sebe balík, ktorý teraz policajti skúmajú.

Podozrivého zatkli na manchesterskom predmestí Wigan. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

Atentátnik bol iba štyri dni pre útokom v Prahe i v Düsseldorfe

Salman Abedi sa štyri dni pred ním zdržiaval v nemeckom Düsseldorfe, avšak ešte v ten istý deň – 18. mája – sa letecky vrátil do Manchestru. Príslušné orgány v spolkovej republike teraz skúmajú, či útok z Manchestru predsa len nemá nemecký aspekt.

Atentátnik pricestoval do sídelného mesta spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko z Líbye cez českú metropolu Praha. Zatiaľ nevedno, či sa v Düsseldorfe s niekým stretol, možno tam iba prestúpil na linku do Manchestru bez toho, aby opustil tranzitnú zónu.

Takisto zatiaľ nie je známe, z ktorého letiska sa Abedi vydal na cestu do Prahy a nie je známy ani dôvod jeho návštevy v rodnej krajine predkov – Líbyi.

V Nemecku predbežne nenaďabili na žiadne kontakty medzi útočníkom a tamojšími salafistami, medzi bašty ktorých patrí práve Severné Porýnie-Vestfálsko.

Bratia Salman a Hashem Abediovci boli členmi IS

Brat pravdepodobného útočníka z Manchestru Hashem Abedi, ktorého v utorok v líbyjskej metropole Tripolis zadržali príslušníci líbyjského protiteroristického komanda, sa priznal že spolu so Salmanom Abedim boli členmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Hashem Abedi sa tiež priznal, že počas prípravnej fázy samovražedného útoku svojho brata v Manchestri sa nachádzal v Británii „a bol oboznámený s podrobnosťami týkajúcimi sa tejto teroristickej operácie“.

Bomba použitá bola veľmi starostlivo zložená a obsahovala silnú nálož. Na uniknutých záberov z vyšetrovania, ktoré zverejnil denník The New York Times, sú zvyšky modrého batohu, ktorý mohol byť použitý na prepravu výbušniny, a pravdepodobná rozbuška, už podľa vyšetrovateľov páchateľ zrejme držal vo svojej ľavej ruke.

Na snímkach sú tiež ukázané matice a skrutky, ktoré rozmetal výbuch do okolia, rovnako ako zvyšky 12 voltovej batérie, ktorá by mohla byť zdrojom energie rozbušky.

Predbežné vyšetrovanie už naznačilo, že bombu vyrobili s veľkou starostlivosťou a odbornosťou. Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj blízky vyšetrovaniu uviedol, že „výroba takého druhu bomby vyžaduje určitú úroveň odbornosti a spôsobilosti“.

Atentátnik nekonal na vlastnú päsť

V rozhovore pre stanicu BBC ministerka vnútra Amber Ruddová uviedla, že sa zdá byť „pravdepodobné“, že páchateľ teroristického útoku Salman Abedi nekonal na vlastnú päsť a za útokom môže byť viacero ľudí. Ruddová taktiež potvrdila, že existuje spojitosť medzí ním a organizáciou Islamský štát.

Páchateľ zanechal krátko pred výbuchom kufor s náložou vo foyeri multifunkčnej haly, kde sa práve skončil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Informoval o tom denník Times. „V pondelok večer položil na podlahu vo foyeri Manchesterskej arény kufor, ktorý krátko nato vybuchol,“ uviedol Times na základe záznamu z bezpečnostnej kamery získaného políciou.

Moslim Sadiq Patel utešuje Renee Rachel... Foto: Reuters, DARREN STAPLES
manchester Moslim Sadiq Patel utešuje Renee Rachel Blackovú, ženu židovského pôvodu, pri pietnom mieste na námestí St. Ann's Square v Manchestri, kde si pamiatku 22 obetí útoku uctili stovky ľudí.

Bezpečnostným zložkám bol podľa nej 22-ročný Brit s líbyjskými koreňmi známy už pred spáchaním činu, dodala ministerka.

Salman Abedi údajne v poslednom čase navštívil vlasť svojich rodičov Líbyu. Napísal denník The Independent.

Islamský štát, ktorý sa hlási k takmer všetkým veľkým teroristickým útokom z poslednej doby na Západe, prijal zodpovednosť aj za atentát v Manchestri.

Obete teroristického útoku v Manchestri

  • Saffie Rose Roussosová (8 rokov)
  • Nell Jones (14)
  • Olivia Campbellová (15)
  • Georgina Callenderová (16)
  • John Atkinson (26)
  • Martyn Hett (29)
  • Kelly Brewsterová (32)
  • Alison Howeová (45)
  • Lisa Leesová (47)
  • Jane Tweddle-Taylorová (50)
  • Marcin Klis (Poľsko)
  • Angelika Klisová (Poľsko)

Najdôležitešie fakty

  • K útoku došlo počas koncertu Ariany Grande v pondelok o 23:30 SELČ
  • Útok vykonal Salman Abedi, Brit líbyjského pôvodu narodený v Manchestri
  • Polícia zatkla štyroch mužov. Jedného v utorok, troch v stredu
  • Jedným zo zadržaných je aj brat útočníka Ismail (23)
  • Zranených bolo 120 ľudí, 64 hospitalizovali, 12 z nich má menej ako 16 rokov
  • 20 zranených ostáva v kritickom stave
  • Britská vláda rozmiestnila po krajine 3 800 vojakov

Collomb: Salman Abedi bol zrejme v Sýrii

S odvolaním sa na informácie francúzskych a britských tajných služieb to uviedol francúzsky minister vnútra Gérard Collomb.

„Teraz vieme len to, čo nám povedali britskí vyšetrovatelia: Istý britský občan, líbyjského pôvodu, ktorý sa náhle zradikalizoval po ceste do Líbye a potom zrejme do Sýrie, sa rozhodol spáchať tento atentát,“ povedal Collomb stanici BFMTV.

Na otázku, odkiaľ vie, že bol Abedi v Sýrii, minister vnútra uviedol, že ide o informácie francúzskych a britských tajných služieb. Či mal 22-ročný Brit s líbyjskými koreňmi podporu širšej teroristickej siete, podľa Collomba zatiaľ ale nie je jasné. „V každom prípade mal väzby na Islamský štát, ktoré sú preukázané,“ povedal.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvolal kvôli atentátu v Manchestri bezpečnostnú radu štátu. Vo Francúzsku od predvlaňajších atentátov v Paríži, ktoré sa vyžiadali 130 obetí, stále panuje výnimočný stav.

Výbuch v Manchestri

Teroristický útok po koncerte Ariany Grande v multifunkčnej hale v Manchestri.

Fotogaléria
Ľudia sedia pri policajnej zábrane po výbuchu v...
+21Záchranné zložky zasahujú po informáciách o...

Únik pred Kaddáfím

Abedi sa narodil v Manchestri líbyjským rodičom, ktorí do Británie prišli ako utečenci v snahe uniknúť prenasledovaniu zo strany režimu niekdajšieho líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Salfordská univerzita sídliaca neďaleko Manchestru potvrdila, že Abedi bol jej žiakom. Nemenovaný študent školy denníku The Times povedal, že Abedi sa nedávno vrátil z Líbye. Denník pripomenul, že v Líbyi fungujú tábory, v ktorých je možné absolvovať teroristický výcvik.

„Pred troma týždňami odišiel do Líbye a pred pár dňami sa vrátil,“ vyhlásil študent. Krátko pred útokom vraj prišiel Abedi do Manchestru vlakom z Londýna.

Susedia Abediho nepoznali, bol slušný

Veriaci z mešity na manchesterskom predmestí Didsbury uviedli, že Abediho otec mešitu skôr pravidelne navštevoval, teraz ale žije – rovnako ako Abediho sestra – v Líbyi. Odišli tam vraj hneď po revolúcii z roku 2011, pri ktorej bol zabitý diktátor Kaddáfí. Je možné, že súrodenci medzi oboma krajinami odvtedy cestovali.

Polícia v utorok prehľadala Abediho dom v Manchestri a rovnako v rámci vyšetrovania zadržala 23-ročného muža. Podľa správ britských médií sa zrejme jedná o brata Salmana Abediho. Salmana popísali susedia ako vysokého, štíhleho mladíka, ktorý často nosil tradičný islamský odev. Prakticky nikto zo susedov ho ale bližšie nepoznal.

Pochybné priznanie sa IS k útoku

Pri útoku na multifunkčné halu v severoanglickom Manchestri, kde koncertovala americká speváčka Ariana Grandeová, zahynulo v noci na utorok 22 ľudí, vrátane osemročného dievčatka, a ďalších 120 osôb utrpelo zranenia z toho 64 bolo hospitalizovaných. Zatiaľ nie je jasné, či predpokladaný atentátnik Abedi konal sám, alebo mu pomáhali ďalší ľudia.

K akcii sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát, podľa agentúry Reuters bol ale v jeho vyhlásení rad nezrovnalostí. Agentúra upozornila, že IS neuviedol meno atentátnika, hoci tak pri svojich útokoch spravidla činí. Naopak na sociálnej sieti telegram písal o tom, že nálož bola „nastražená na zhromaždení križiakov“.

Agentúra Amak, ktorú islamisti na komunikáciu so svetom používajú, trochu odlišne spočiatku tvrdila, že útok spáchala „skupina útočníkov“. Toto tvrdenie bolo podľa agentúry Reuters neskôr vymazané.

Piaty stupeň len dočasne

Najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom bude v Británii platiť len dočasne. Televízii Sky News to povedala ministerka vnútra Amber Ruddová. Stupeň ohrozenia sa podľa nej z kritického zníži v okamihu, keď bude jasné, že operácie v rámci vyšetrovania pondelkového atentátu v Manchestri „už nie sú aktívne“.

Pravdepodobný páchateľ útoku Salman Abedi bol bezpečnostným zložkám podľa Ruddovej známy.

Ruddova potvrdila, že v reakcii na samovražedný útok v multifunkčnej hale v Manchestri vyšle vláda do ulíc britských miest 3 800 tisíce vojakov, ako o tom informovala už v utorok premiérka Theresa Mayová. Vojaci ale budú podliehať veleniu polície, zdôraznila ministerka.

Britská polícia okrem iného oznámila, že s okamžitou platnosťou zvyšuje počet policajtov v uliciach Londýna. Vojaci budú policajtom v hlavnom meste pomáhať napríklad s ostrahou Buckinghamského paláca, sídla premiérov v Downing Street, veľvyslanectvo alebo sídla parlamentu.

Zrušili výmenu stráží pred kráľovským palácom

Britské ministerstvo obrany oznámilo, že ceremoniálna výmena stráží pred Buckinghamským palácom v Londýne bola zrušená v súvislosti so zmenami v nasadení polície po teroristickom útoku v Manchestri. Zrušené budú taktiež všetky prehliadky a podujatia v sídle britského parlamentu.

Tradičná výmena stráží pred Buckinghamským palácom, ktorý je rezidenciou britskej kráľovnej, je udalosťou priťahujúcou na toto miesto v centre Londýna davy turistov.

Oficiálne zdroje uviedli, že do Westminsterského paláca v Londýne, kde má sídlo britský parlament, nebude smieť vstupovať nikto bez príslušného preukazu. Všetky prehliadky a podujatia v jeho priestoroch sú odteraz až do odvolania zrušené.

Hudobníci rušia koncerty

Samovražedný útok v anglickom Manchestri počas koncertu americkej speváčky Ariany Grande otriasol hudobným svetom. Niektorí umelci zrušili nadchádzajúce vystúpenia, no iní vo svojich plánoch mienia pokračovať.

Americká skupina Blondie zrušila utorkový koncert v Londýne „na znak úcty k obetiam tohto strašného útoku“ v hale Manchester Arena. Speváčka kapely Debbie Harryová na sociálnej sieti napísala, že pre vystúpenie stanovia nový termín.

Anglická skupina Take That, ktorá vznikla v Manchestri, tiež odvolala utorkový koncert v Liverpoole i tri manchesterské vystúpenia v ďalších dňoch tohto týždňa, a to „z úcty“ voči obetiam útoku s 22 mŕtvymi.

Viacero hudobníkov s blížiacimi sa letnými koncertmi v Európe však uviedlo, že svoje plány meniť nebudú. Tieto podujatia sa budú zrejme konať za zvýšených bezpečnostných opatrení.

Spevák Shawn Mendes má vystúpiť v Paríži a oznámil, že tak aj urobí. „Bez ohľadu na situáciu neprestaneme šíriť pozitívnosť a lásku prostredníctvom hudby,“ napísal na Twitteri. „Koncerty sú podujatia, na ktorých by sa ľudia nikdy nemali báť zúčastniť.“

Celine Dionová má rovnako naďalej v úmysle vystúpiť na naplánovaných koncertoch v Kodani, Štokholme, Londýne a Paríži, ako aj 25. júna práve v Manchester Arena.

Nijaké zmeny nerobia podľa svojho zástupcu ani rockeri zo skupiny Guns N' Roses, ktorá je na turné s ďalšími zastávkami v Dubline, Lisabone, Madride, Zürichu, Mníchove, Londýne a Paríži.

Manažér Phila Collinsa uviedol, že spevákov koncert v Liverpoole 2. júna a päť vystúpení v Londýne od 4. júna neodvolajú. Heavymetalová kapela Iron Maiden tiež vystúpi ešte podľa plánu v Cardiffe a potvrdila víkendové koncerty v Londýne.

Na počesť obetí z Manchestru horeli po celom... Foto: Reuters
manchester, sviecka Na počesť obetí z Manchestru horeli po celom svete sviečky. Ľudia si uctievali pamiatku 22 obetí.

Otázky a odpovede o útoku v Manchestri

Aká je reakcia na Slovensku?

Prezident Andrej Kiska poslal sústrastný telegram britskej panovníčke Alžbete II. Tragédiu označil za zbabelý a hanebný čin. Podobne adresoval telegram premiérke Therese Mayovej predseda vlády Robert Fico, ktorý napísal, že najostrejšie odsudzuje zbabelý teroristický čin namierený proti nevinným a popierajúci všetky normy humánnosti. Otázky bezpečnosti sa Fico dotkol aj v Prahe (bol tam na Európskom jadrovom fóre). Zdôraznil, že bezpečnosť Európanov sa stala témou číslo jeden. „Dnes je nepochybné, že na mieste číslo jedna nemôže byť nezamestnanosť, sociálne otázky, nemôže byť klíma. Na prvom mieste musí byť bezpečnosť ľudí, ktorí žijú v európskom priestore,“ povedal Fico v kontexte priorít v EÚ.

Ako reagujú v zahraničí bezpečnostné zložky na masaker v Manchestri?

Zvyšujú sa bezpečnostné opatrenia v prípade plánovaných kultúrnych aj športových podujatí. Pocítia to aj slovenskí fanúšikovia kapely Depeche Mode, ktorí sa chystajú na dnešný koncert do Prahy. České ministerstvo vnútra avizovalo posilnenie bezpečnosti vo vršovickom Edene, kde aj bude hliadkovať viac policajtov. Vo Francúzsku rezort vnútra rozposlal nové pokyny organizátorom rôznych akcií a oblastným policajným riaditeľom s tým, že podčiarkol nevyhnutnosť garancie bezpečnosti občanov na všetkých miestach. Väčšia pozornosť sa venuje teroristickým hrozbám aj v USA. Usporiadatelia júnového koncertu speváckej hviezdy Britney Spearsovej v Singapure potvrdili, že vyhodnocujú možnosti vyšších bezpečnostných opatrení a v tomto smere spolupracujú s políciou. Speváčku Arianu Grande, ktorá vystúpila v Manchestri, očakávajú v septembri v Hongkongu v rámci ázijského World Expo. Polícia na všetky koncerty a iné akcie nasadí psov naučených vyhľadávať výbušniny a účastníkov preveria detektory kovov. Taiwanský Tchaj-pej, ktorý bude hostiť letnú Univerziádu, informoval, že po horore v Manchestri sprísni už aj tak vysoký stupeň bezpečnosti.

Mal už Manchester tragické skúsenosti s terorom?

Chápadlá islamského terorizmu sa mu vyhýbali pred pondelňajšou nocou. Týmto mestom, ktoré sa nachádza 260 km severovýchodne od Londýna, však otriasol veľký atentát v júni 1996. Výbuch bomby, ktorú nastražila Írska republikánska armáda (IRA), vážne poškodil centrum mesta. Zranenia utrpelo približne 200 ľudí, našťastie nikto nezomrel. Iný útok (žiaľ aj so zabitými), ale nie priamo v Manchestri, sa stal 50 km od tohto mesta pri Bradforde, zahynulo 12 osôb a 38 ďalších previezli do nemocníc s ťažkými zraneniami. Krvavý zločin bol takisto dielom IRA.

Vyberajú si teroristi za terč aj koncerty (prípadne zábavné kluby), ako to bolo v prípade Manchestru?

Áno. Nie je to ich nová zákerná stratégia. Naposledy to urobili počas tohtoročných novoročných osláv. V istanbulskom nočnom klube Reina vtedy pri atentáte spáchanom teroristickou organizáciou Islamský štát prišlo o život 39 návštevníkov. Rovnakú stopu mala streľba v júni 2016 v nočnom klube na Floride (50 mŕtvych vrátane vraha). Viac ako 90 obetí si vyžiadal masaker v parížskom hudobnom klube Bataclan v novembri 2015 (znovu útok islamistov). Vo februári 2005 sa odpáli islamista pred diskotékou v Tel Avive, pričom zabil päť ľudí. V Izraeli bol ešte strašnejší útok v júni 2001, keď pri atentáte na inú diskotéku v rovnakom meste zomrelo 21 osôb (zodpovednosť prevzalo palestínske radikálne hnutie Hamas). V júli 2003 sa dve samovrahyne odpálili na moskovskom letisku Tušino pri vchode na rockový festival (zavraždili 14 ľudí). V októbri 2002 pri útoku islamistov zo skupiny Džamáa Islamíja, napojenej na teroristickú sieť Al-Kajdá, zahynulo 202 ľudí (prevažne cudzincov).

60 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Líbya #manchester #Islamský štát #teroristický čin #útok v Manchestri #Salman Abedi